DOBRI PUTEVI PODIŽU KVALITET ŽIVOTA GRAĐANA

Cilj rukovodstva grada Loznice da do 2021. godine naš grad postane prvi u Srbiji koji neće imati nijedan deo javnih lokalnih puteva bez savremenog kolovoznog zastora. Budžetom grada za ovu godinu planirano da se najviše novčanih sredstava izdvoji za poboljšanje putne infrastrukture.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekao je za „Loznički nedeljnik“ da će građani Loznice sve češće biti u prilici da se uvere sa kojom preciznošću i posvećenošću se sprovodi program predsednika države Aleksandra Vučića usmeren na razvoj Loznice od septembra prošle godine, a posebno kada je reč o razvoju putne infrastrukture na teritoriji našeg grada.

Vidoje Petrović – Gradonačelnik Loznice

Prilikom obeležavanja početka radova na rekonstrukciji pruge Šabac–Brasina 28. marta, Petrović je istakao veliki značaj koji će imati rekonstrukcija te železničke saobraćajnice i čvrsto obećanje koje je dala potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović da će ovaj posao biti završen do 1. septembra, kada se očekuje uspostavljanje putničkog saobraćaja na relaciji Loznica–Beograd.

– Važna stvar koja proizilazi iz ovog projekta jeste i rekonstrukcija Železničke stanice u Loznici, što je za nas značajno imajući u vidu činjenicu da ćemo za najviše dva i po meseca početi sa kompletnom rekonstrukcijom Ulice Svetog Save u Loznici, čime će taj deo grada dobiti ne samo lepši izgled nego i snažniju funkcionalnost – ukazao je Petrović.

Kao veoma važan projekat, istakao je planiranu izgradnju brze saobraćajnice Loznica–Šabac i činjenicu da je ovo godina u kojoj će nadležno ministarstvo raditi na izradi projektno-tehničke dokumentacije i na rešavanju imovinsko-pravnih odnosa, a da će 2019. godina biti godina u kojoj će početi gradnja puta.

– Nadamo se da ćemo 2020. godine konačno imati brzi put prvog B reda Loznica–Šabac i dalje prema auto-putu, a ono što sasvim sigurno raduje Lozničane jeste da će radovi krenuti upravo iz našeg grada – rekao je Petrović.

Naglasio je da je njegovo prisustvo obeležavanju početka rekonstrukcije pruge Šabac–Brasina bila i prilika da razgovara sa direktorom Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ Zoranom Drobnjakom i da će u toku ove nedelje prisustvovati sastanku u Beogradu na kome će biti sačinjen kalendar aktivnosti vezanih za izgradnju novih saobraćajnica i rehabilitaciju postojećih na području grada Loznice, a koje će finansirati republička vlada.

– Polazeći od činjenice da su putevi prva u nizu ljudskih potreba na koju moramo da reagujemo ne samo u ovoj, već i u narednim godinama, cilj nam je da do 2021. godine Loznica bude možda i prvi grad u Srbiji koji neće imati nijedan deo javnih lokalnih puteva bez savremenog kolovoznog zastora – istakao je.

Najavio je i da će u narednom periodu obići mesne zajednice na teritoriji grada Loznice kako bi iz razgovora sa predstavnicima njihovih saveta ostvario uvid u stanje putne infrastrukture u ruralnim, seoskim područjima.

Kako je istakao, formirana je stručna komisija na čijem čelu je zamenik gradonačelnika Radovan Divnić, čiji će zadatak biti da sačini pregled aktivnosti na nivou svih mesnih zajednica i da je ove godine budžetom grada planirano da se najviše novčanih sredstava izdvoji za poboljšanje putne infrastrukture.

Kriterijumi za određivanje prioritetnih mesnih zajednica biće veličina i stepen izgrađenosti mesne zajednice, broj stanovnika, kao i ulaganja u prethodnoj godini, a prednost će imati udaljenije, seoske mesne zajednice u ruralnim područjima.

– Nažalost, u ruralnim delovima našeg grada susrećemo se sa problemima brzog pražnjenja i odlaska stanovništva, a cilj rukovodstva grada je da se kroz različite podsticajne mere zaustavi pražnjenje grada i smanjenje broja stanovnika u Loznici – naglasio je Petrović.

Kako je objasnio, to se postiže i sprovođenjem niza podsticajnih mera za majke, decu, roditelje i bračne parove, kao i stvaranjem boljih uslova za njihov život, a kako je zaključio, bolji putevi svakako će uticati i na bolji kvalitet života svih građana.

D. D. P.