Jovan Miladinović, foto: Redakcija

GRAD UDVOSTRUČIO NOVČANU PODRŠKU POLJOPRIVREDNICIMA

Kreditiraju se investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, veštačko osemenjavanje i osiguranje useva, životinja i plodova. Uz prijavu na konkurs neophodno dostaviti potvrdu o registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu, fiskalni, gotovinski račun, kao i otpremnicu i garantni list za pojedinu opremu, uverenje o plaćenom porezu i ostalu prateću dokumentaciju.

LOZNICA (7. 6. 2018) – Gradsko veće grada Loznice usvojilo je program mera podrške sprovođenja poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za tekuću godinu i za tu namenu iz gradskog budžeta biće izdvojeno ukupno 25 miliona dinara, a konkurs za subvencionisanje poljoprivrednika raspisan je 28. maja i traje do 1. decembra, odnosno do utroška sredstava.

– Gradska uprava (GU) grada Loznice raspisala je tri konkursa u ovoj oblasti. Jedan se odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, drugi je za veštačko osemenjavanje, a treći su subvencije u osiguranju useva, životinja i plodova – rekao je za „Loznički nedeljnik“ načelnik Odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj GU Loznice Jovan Miladinović.

Prema njegovim rečima, pravilnikom Ministarstva poljoprivrede za ovu godinu utvrđena je drugačija metodologija subvencionisanja u odnosu na prethodnu.

– Prošle godine konkursi su raspisivani prema vrstama subvencija, odnosno u skladu sa tim da li je reč o mašinama, opremi, sadnicama, plastenicima ili sistemima za navodnjavanje, a ove godine imamo objedinjen konkurs za investicije u imovinu poljoprivrednih gazdinstava, koja je razdvojena u pet sektora – mleko, meso, voćarstvo, ostali usevi (u koje spadaju žitarice) i pčelarstvo – objasnio je Miladinović.

Autor: Danica Pavlović

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.