NATALITET : VIŠE NOVCA ZA PODSTICAJ RAĐANJA

Od 1. jula ove godine pravo na dobijanje naknade za rođenje deteta biće prošireno i na poljoprivrednice, preduzetnice i buduće majke angažovane po osnovu ugovora o delu ili ugovora o povremenim poslovima. Za podsticanje nataliteta i sprovođenje podsticajnih mera rađanja Loznici krajem prošle godine uručena „Zlatna kolevka“, najviše priznanje koje u toj oblasti dodeljuje Pokret za decu „Tri plus“ iz Čačka.

Autor: Danica Pavlović

Krajem prošle godine usvojene su izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koje su stupile na snagu 1. januara ove godine, a nove zakonske odredbe koje predviđaju više novčanih izdvajanja za roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete, kao i proširena prava budućim majkama, zvanično bi trebalo da počnu da se primenjuju od 1. jula.

Izmenama tog zakona znatno će se proširiti određena novčana davanja porodicama sa decom, a uz prethodno jasno definisanje svih neophodnih kriterijuma za sticanje predviđenih prava, naša lokalna samouprava će svoje dosadašnje odluke u toj oblasti usaglasiti sa odlukama države.

Ljubinko Đokić – Pomoćnik gradonačelnika

– Podsticajnim merama rađanja bračni parovi se neće nužno podstaći da prošire svoju porodicu, ali će ih takve mere svakako ohrabriti – rekao je za „Loznički nedeljnik“ pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić.

Naknadu za rođenje deteta, prema važećem zakonu, dobijaju majke koje su bile u radnom odnosu na određeno ili neodređeno vreme, a od 1. jula to pravo će biti prošireno i na poljoprivrednice, preduzetnice, ali i buduće majke angažovane po osnovu ugovora o delu ili ugovora o povremenim poslovima.

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju.