Tara Stepanović. Foto: Privatna kolekcija

TARA STEPANOVIĆ: TREBA UVEK DATI SVE OD SEBE

Nakon završetka gimnazijskog školovanja želja petnaestogodišnje Tare Stepanović je da se posveti fizici, u kojoj je do sada postizala zapažene rezultate i prema kojoj gaji najviše interesovanja. Pozdravna reč koju je uputila na nedavno održanom 47. Đačkom Vukovom saboru u Tršiću predstavljala joj je veliku odgovornost, ali i čast i priznanje.

LOZNICA (13. jun 2018) – Prošlogodišnja apsolutna pobednica na državnom takmičenju iz fizike u kategoriji prvog razreda srednjih škola i đak generacije Osnovne škole (OŠ) „Anta Bogićević“ za školsku 2016/17. godinu, naša sugrađanka Tara Stepanović do sada je osvojila više od 40 nagrada i pohvala na mnogobrojnim takmičenjima od školskog do republičkog nivoa, a za naš list je rekla da koliko god osoba bila uspešna i dobra u onome što radi ne može biti u potpunosti zadovoljna i srećna ukoliko podjednako nije dobar čovek i ukoliko nema prijatelje.

Stepanovićeva (15) je učenica prvog razreda lozničke Gimnazije „Vuk Karadžić“, odabrala je prirodno-matematički smer, a kako je istakla, tokom osnovnog školovanja takmičila se iz oblasti fizike, matematike, engleskog i srpskog jezika i učestvovala na Srpskoj matematičkoj i Srpskoj fizičkoj olimpijadi.

– Kao učenica srednje škole, prošle godine sam na Republičkom takmičenju iz matematike osvojila treću nagradu, a na Državnom takmičenju iz fizike proglašena sam apsolutnom pobednicom u kategoriji prvog razreda – navela je Stepanovićeva.

Od ove godine Stepanovićeva je polaznica Istraživačke stanice Petnica, samostalne i nezavisne institucije koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture, gde pohađa seminar fizike, a njena preporuka je da je zaista vredno iskusiti i videti ono što službeno nije u srpskom obrazovnom sistemu i upoznati se sa ljudima istih ili sličnih interesovanja.

– Petnica postoji 35 godina, što svedoči o njenom značaju i kvalitetu i preporučujem mlađim generacijama koje interesuje naučno-istraživački rad da se raspitaju o ovoj instituciji, a ukoliko im se dopadne, mogu konkurisati za neki od seminara kada za to dođe vreme – naglasila je.

Autor: Danica Pavlović

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.