Deo nove postavke u Muzeju Vukovih sabora. Foto: Redakcija

VUKOVI SABORI: SUSRETI SRBIJE I SVETA

Vukov sabor najdugovečnija kulturna institucija u zemlji od 1933. godine do danas. Izložbom oslikano kako se od obnove Vukove spomen-kuće došlo do kompleksa i manifestacije od velikog značaja za čitavu zemlju.

LOZNICA (7. 6. 2018) – U okviru programa 47. Đačkog Vukovog sabora u Muzeju Vukovih sabora u Tršiću otvorena je nova postavka o istorijatu te naše najstarije i najmasovnije kulturne manifestacije u Srbiji od 1933. do 2017. godine, čiji je autor Miroslav Terzić, istoričar u Centru za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici.

Novu postavku izložbe Vukovih sabora otvorio je profesor doktor Boško Suvajdžić, koji je tom prilikom rekao da je Vukov sabor najdugovečnija kulturna institucija u zemlji od 1933. godine do danas, koja sa određenim uzletima i stagniranjima, ali sa posebnim uzletima 1964. i 1987. godine i sa proslavom posebnih jubileja, ispunjava svoju najvažniju misiju, a to je negovanje pravih vrednosti Vukovih dela.

Sleva: Miroslav Terzić, Snežana Nešković Simić i Boško Suvajdžić. Foto: Redakcija

– U tom smislu i Vukov sabor i Đački Vukov sabor su izuzetno dragoceni, ne samo za ovaj kraj nego i šire, za Republiku Srbiju, za priliku da se svet i Srbija sretnu u Vukovom Tršiću. I svake godine, u Tršiću se i susreću Srbija i svet – naveo je Suvajdžić.

Prema njegovim rečima, i u prethodnoj postavci Vukovih sabora videlo se da ovaj Muzej nije nešto što je oveštalo, nešto što je samo sećanje, nego da je to živa materija.

– Dakle, i prethodna i nova postavka autora Miroslava Terzića pokazuju dinamiku, koliko je tu poslova i različitih duhovnih aktivnosti – istakao je Suvajdžić.

Autor: Sanja Dimitrić Nešić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.