Zona Mrkalj, foto: TV Lotel

ZONA MRKALJ: ZDRUŽEN ODNOS PREMA ĆIRILICI

„Naše društvo je utemeljeno na najlepšim idejama koje se tiču razvoja srpskog jezika, književnosti i kulture“, smatra naša sagovornica. „Službeno pismo u Srbiji je ćirilica“, istakla je Mrkaljeva i naglasila da je „ravnopravno u upotrebi i latinica“, što ni na koji način ne može da se prenebregne.

LOZNICA (6. 6. 2018) – Tršić, rodno mesto reformatora srpskog jezika i pisma Vuka Stefanovića Karadžića, 28 godina je domaćin Republičkog takmičenja iz srpskog jezika i jezičke kulture, koje u okviru Đačkog Vukovog sabora organizuje Društvo za srpski jezik i književnost Srbije.Poslednjih godina sve veći broj dece postiže zapažene rezultate u poznavanju srpskog jezika i jezičke kulture, što je rezultiralo povećanjem broja učenika na najvišem nivou nadmetanja u ovoj oblasti – Republičkom takmičenju.

– Društvo za srpski jezik i književnost ima višedecenijsku tradiciju, a tradicija koja se tiče svih onih vrednih, aktuelnih pojedinosti u prošlim, a isto tako i u ovim današnjim vremenima koje vezujemo za srpski jezik i književnost, leži i u tome da je naše društvo utemeljeno na najlepšim idejama koje se tiču razvoja našeg srpskog jezika, književnosti i kulture – izjavila je u razgovoru za „Loznički nedeljnik“ profesor doktor Zona Mrkalj sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

U tom smislu, kako je rekla, u poslednjih šest godina pored Republičkog takmičenja iz srpskog jezika i jezičke kulture, postoji i Književna olimpijada, na kojoj naša deca iz osnovnih i srednjih škola imaju priliku da se takmiče iz svih segmenata, odnosno podoblasti predmeta koji se predaju u školi.

Autor: Sanja Dimitrić Nešić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.