Dobitnici godišnje nagrade Vukove zadužbine - Mihajlo Đoković Tikalo (levo) i Boris Milosavljević, foto: TV Lotel

PRIZNANЈA VUKOVE ZADUŽBINE VELIKIM STVARAOCIMA

Dobitnici nagrade su Mihajlo Đoković Tikalo za umetnost, a za nauku dr Boris Milosavlјević. Nagrade uručili predsednik Skupštine Vukove zadužbine dr Miodrag Maticki i predstavnik darodavca – pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić.

LOZNICA (31. 05. 2018) – U svečanoj sali Vukove zadužbine dodelјene su godišnje nagrade za umetnost i nauku, koje su uručili predsednik Skupštine Vukove zadužbine dr Miodrag Maticki i predstavnik donatora nagrade – pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić.

Nagrade Vukove zadužbine i Loznice, foto: TV Lotel

Ova 28. po redu nagrada, kako je izvestio Tanjug, dodelјena je za 2017. godinu, a dobitnici su: Mihajlo Đoković Tikalo za umetnost, a za nauku dr Boris Milosavlјević.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić rekao je na svečanosti priređenoj 23. maja povodom dodele nagrada Vukove zadužbine za minulu godinu da grad Loznica sa posebnom pažnjom dobrog domaćina brine o svemu što je vezano za Vuka Karadžića, kao i da je od 2011. godine Loznica potpisnik Protokola o saradnji sa Vukovom zadužbinom za dodelu dve nagrade u novčanom iznosu.

Sleva – Ljubinko Đokić i Miodrag Maticki, foto: TV Lotel

– Loznica brine o Vukovoj kući, saborištu, Muzeju Vukovih sabora, mestu gde dolaze gostujući pisci koji izučavaju naš jezik i pismo, kao i o Muzeju jezika i pisma, a od prošle godine i o Obrazovno- kulturnom centru „Vuk Karadžić“, u kome gosti imaju priliku da izučavaju naš jezik i kulturu – istakao je Đokić.

Predsednik Skupštine Vukove zadužbine Miodrag Maticki se zahvalio Loznici na razumevanju koje je poslednjih godina pokazala za vrednovanje ovih nagrada i podsetio da je prošle godine u Obrazovno-kulturnom centru u Tršiću održan okrugli sto Vukove zadužbine povodom obeležavanja 230 godina od rođenja Vuka Karadžića, 80 godina od osnivanja prve Vukove zadužbine i 30 godina njenog rada.

Autor: Tanjug / LN

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.