Фото: Б. Ђуровић

ЛОЗНИЦА КОНТИНУИРАНО УНАПРЕЂУЈЕ ЕНЕРГЕТСКУ ЕФИКАСНОСТ

ЛОЗНИЦА (6. јун 2024) – Лозница континуирано унапређује енергетску ефикасност

Одржана конференција за медије поводом расписивања три јавна конкурса за унапређење енергетске ефикасности својстава зграда. Укупна вредност овогодишњег наменског пакета износи 10,5 милиона динара, од чега половину средстава обезбеђује Град Лозница.

Сви грађани могу конкурисати за три мере – реконструкцију и замену кровова, замену инсталација и замену и куповину уређаја и опреме.

Фото: Б. Ђуровић

Сва три конкурса су, према речима градског менаџера и председника Комисије за реализацију мера Дејана Сталовића, у вредности по 3,5 милиона, где ће Град у свим тим активностима учествовати до 50 посто, а могу конкурисати стамбене и стамбено-пословне зграде са територије целог града Лознице. Конкурс је отворен до 16. јуна.

– Расписујемо три јавна конкурса за унапређење својстава зграда, односно реконструкцију и замену кровова, инсталације и замену и куповину уређаја и опреме – рекао је Сталовић приликом сусрета с  новинарима.

– На иницијативу градоначелника смо 2020. почели са овим активностима и један смо од првих градова који је почео на основу Закона о становању да ради на унапређењу својстава зграда. Од 2020. закључно са 2023. реализовали смо 238 уговора и за те намене утрошили 123 милиона динара. Када томе додамо да ћемо ових дана потписати уговоре за шест фасада, долазимо до чињенице да је то 244 уговора и 172,3 милиона динара – навео је градски менаџер.

– Ово су подаци који се односе само на рад Комисије за унапређење својстава зграда, а сличним пословима у оквиру своје основне делатности бави се Јавно предузеће „Лозница развој“, које је у току прошле године за ове активности издвојило 24, а за ову предвидело 20 милиона динара – навео је Сталовић на конференцији за медије одржаној 29. маја.

– Овим се реализују неки од основних циљева, пре свега инвестиционо одржавање и унапређење својстава зграда, подизање нивоа енергетске ефикасности, безбедности имовине и живота суграђана, а свакако је град лепши и уређенији – рекао је градски менаџер и нагласио да су конкурси исти као и претходних година.

– Могу учествовати стамбене и стамбено-пословне зграде са територије целог града. Потрудили смо се да документација буде потпуно прегледна како би се веома лако прикупила и да првенствено управници зграда не троше превише времена, а иста се може наћи на сајту Града – објаснио је Сталовић.

Фото: ТВ Лотел

Он је подсетио да је крајем прошле године расписан сличан позив, али за фасаде, и потврдио да су објављени резултати тог конкурса. Његова вредност је 48.700.000 динара.

– Подсетићу да је крајем прошле године расписан овакав позив за фасаде, вредност конкурса је 48,7, милиона динара и морали смо да објавимо јавну набавку за извођача радова. На листи је шест зграда, а то су у Булевару Доситеја Обрадовића 46, 48 и 50 и у улицама: Маршала Тита у Бањи Ковиљачи 148 до 150, Кнеза Милоша 3 у Лозници, Краља Петра Првог 24, Георгија Јакшића 11 до 13 и Саве Ковачевића 2. Укупно учешће Града у овом суфинансирању је 46,9 милиона, што је 70 одсто вредности радова. Одмах након потписивања уговора кренуће се у радове и фасаде ће бити готове до краја године, а за ова три конкурса сви радови ће сасвим сигурно бити завршени до краја лета, односно почетка септембра – сматра Сталовић.

На конференцији је такође речено да ће се са овом праксом наставити и у наредном периоду јер се показало да је заинтересованост грађана за учешће у конкурсима велика. Документација и текст јавног позива могу се наћи на интернет страници Града, а за сва три конкурса важи да управници зграде, у складу са договором на скупштини стамбене заједнице, прилажу предмер и предрачун радова које хоће да ураде на згради.

Након прикупљене конкурсне документације комисија ће извршити бодовање свих пријава, након чега ће бити објављена прелиминарна ранг-листа корисника средстава. Сталовић је додао да зграде у тренутку подношења пријаве на рачуну морају имати десет одсто од вредности предмера и предрачуна. Конкурс је расписан 28. маја и траје  20 дана.

Аутор: Зоран Живановић