Фото: ТВ Лотел

ОДРЖАН 53. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР

ЛОЗНИЦА (30. мај 2024) – Програм Ђачког Вуковог сабора испуњен позоришном представом, креативним радионицама, спортском трком, изложбом радова, додељивањем награда најбољим ученицима. У оквиру манифестације обележен и 24. мај ‒ Дан словенске писмености.

Фото: ТВ Лотел

Ђачки Вуков сабор, манифестација посвећена ђацима и њиховом стваралаштву, одржана је по 53. пут, а циљ одржавања је неговање традиције и подстицање савременог стваралаштва, као и повезивање младих из различитих крајева Србије.

У Вуковом дому културе прошлог четвртка „Химном Вуку“ Стевана Стојановића Мокрањца у извођењу хора Гимназије „Вук Караџић“, под диригентском палицом Дарка Несторовића, отворен је Ђачки Вуков сабор.

Фото: ТВ Лотел

– Драга децо, наша је привилегија што смо рођени у овом крају и веома је лепо и, нарочито у данашње време и те како потребно, да учите енглески, француски, италијански, неке друге стране језике, али изнад свега, борите се за свој језик, за своје писмо, чувајте нашу ћирилицу – казао је помоћник градоначелника Милан Југовић на отварању манифестације.

Фото: ТВ Лотел

Према његовим речима, Град ће увек бити уз младе са циљем и жељом да им обезбеди услове за квалитетно образовање, да омогући окружење у којем ће у пуном обиму остварити свој потенцијал, да реализују амбиције и остваре своје снове, и истакао да су млади будућност града, носиоци развоја и напретка у годинама које следе.

– Нека овај скуп буде прилика да охрабримо и међусобно инспиришемо једни друге, да заједно радимо на стварању боље будућности за нас и за неке нове генерације – рекла је отварајући манифестацију ђак генерације Основне школе „Јован Цвијић“ за 2022/23. годину Теодора Томић и пожелела својим вршњацима да их Вуков пламен увек привлачи и окупља као ове године.

Фото: ТВ Лотел

Глумци Дома омладине Београда и Студио Центра извели су представу „Ово није бајка“, засновану на истинитом догађају у вези са вршњачким насиљем, а уплетени су и мотиви из бајке „Девојчица са шибицама“ Ханса Кристијана Андерсена.

Фото: ТВ Лотел

– Студио Центар постоји већ 18 година и наша основна делатност је едукација и рад са младим људима путем позоришта, односно да кроз позоришне представе отворимо неке теме и разговарамо о њима. То су теме које нису нимало пријатне, али су изузетно важне – истакао је режисер представе Ненад Радовић за „Лознички недељник“.

Другог дана Ђачког Вуковог сабора, 24. маја, обележен је и Дан словенске писмености у част солунске браће Ћирила и Методија, оснивача словенске књижевности и твораца првог словенског писма глагољице. Тим поводом организован је округли сто „Књижевност за децу и њен однос према народној традицији“ Института за дечју књижевност из Београда.

Према речима професора књижевности за децу Милутина Ђуричковића, модератора скупа, округлом столу је присуствовало 12 излагача из наше земље, како је оценио, однос деце према народној књижевности постоји, активан је, плодотворан захваљујући наставницима, професорима, васпитачима, родитељима, а на запосленима у Институту за дечју књижевност је да тај однос побољшају и обогате.

У Тршићу су ученици из свих крајева наше земље и Републике Српске имали прилику да похађају неколико радионица: етномузиколошку, калиграфску, ткања и ликовну.

Поводом ликовног конкурса стигли су ученички радови, чија лепота, јединственост, таленат и креативност ђака сведоче о потребама неговања и афирмације дечјег стваралаштва. У Галерији на саборишту изложени су радови ученика настали на ликовној радионици, који ће бити изложени до 10. јула.

– Главни циљ ове радионице јесте стицање знања у области калиграфије и подизање свести о значају лепог рукописа који јесте изворни облик комуникације – казала је менторка на калиграфској радионици Марија Чолаковић.

Гуслар Милутин Ђуричић објаснио је за наш лист да се радионице гуслања у Тршићу годинама одржавају у оквиру програма Ђачког Вуковог сабора, да са децом мора да се ради стрпљиво и да ће Школа гуслања при Центру за културу „Вук Караџић“ од септембра примати нове полазнике, док је Радмила Боровчанин из Удружења „Мина Караџић“ истакла да су захваљујући школама деца заинтересована за пустовање, те се у учење овог старог заната укључује све више младих.

У част обележавања 200 година од рођења песника Бранка Радичевића ученици Гимназије „Вук Караџић“ извели су рецитал „Ђачки растанак на Ђачком сабору“. Након тога су чланови огранка Вукове задужбине уручили признања и награде учесницима и награђенима на 22. литерарном конкурсу „Вуково звоно“. На конкурс се пријавило око 20 ученика из целе Србије, а жири је одабрао и наградио седам најбољих радова. Радови су писани у категоријама поезија, кратка прича и анегдота.

У Музеју Јадра студенти Факултета примењених уметности Универзитета уметности у Београду изложили су своје радове са предмета Акт.

Последњег дана манифестације у Вуковој спомен-школи је одржано Републичко такмичење из српског језика и језичке културе за основце, док су се наредног дана у знању надметали средњошколци. На такмичењу је Хелена Пајић, ученица седмог разреда ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Клубаца, освојила друго место, а ученице осмог разреда Милица Алексић (ОШ „Јован Цвијић“) и Тања Секулић (ОШ „Анта Богићевић“) освојиле су друго, односно треће место.

За малишане узраста од првог до четвртог разреда организована је трећи пут заредом трка „Стазама Вука Караџића“. Такмичило се 120 деце, 70 девојчица и 50 дечака, у односу на прошлу годину повећан је број учеснка тог такмичења, али је број деце заинтересоване за учешће био око 500. Први до циља су стигли Марта Марковић и Лука Пешић. Пријаве за трку су окончане два сата од отварања. Трку „Стазама Вука Караџића“ организовало је Спортско удружење „Лознички тркачи“.

Завршна церемонија Ђачког Вуковог сабора почела је подизањем заставе Ђачког Вуковог сабора на јарбол и наступом хора лозничке гимназије, након чега се представио дечји ансамбл Културно-уметничког друштва „Караџић“, који је извео сплет игара из Шумадије,  а потом и млади гуслари, полазници Школе гусала при Центру за културу „Вук Караџић“ и рецитатори млађег узраста, победници градске смотре рецитатора „Песниче народа мог“.

‒ Свака од радионица имала је за циљ да окупи ђаке у Тршићу, месту у којем је рођен Вук Караџић, отац наше писмености, одакле је кренуо на пут просвећивања свог народа. (…) Ђачки Вуков сабор доста значи ученицима јер тада они имају прилику да покажу своје знање на које би Вук свакако био поносан јер знање је моћ и оно нам нико не може одузети ‒ закључила је Ана Југовић, ученица трећег разреда лозничке гимназије, победница Књижевне олимпијаде за 2024. годину, обраћајући се скупу.

Традиционалну манифестацију, која је трајала три дана, организовали су Центар за културу „Вук Караџић“ у сарадњи са Градом Лозница, а уз подршку Министарства културе.

Аутор: Кристина Милановић