Фото: ТВ Лотел

ПРЕДСТОЈИ УПИС НОВИХ УЧЕНИКА

ЛОЗНИЦА (16. мај 2024) – У току су припреме за следећу школску годину и полагање пријемног испита, које ће се обавити од 28. до 30. маја. Места има за сто ученика на девет одсека.

Фото: ТВ Лотел

У Основној музичкој школи (ОМШ) „Вук Караџић“ у Лозници друго полугодиште школске 2023/24. је почело у складу са календаром образовања непосредним радом са ученицима, а наставу похађа 452 ученика са издвојеним одељењима у Крупњу и Љубовији.

У протеклој школској години реализован је велики број такмичења на којима су наши ученици постигли изузетно запажене резултате, рекао је директор Горан Пантић.

– Имамо 85 добијених награда на такмичењима која су одржана у организацији Министарства просвете, од тог броја 52 су из солфеђа и теорије музике и 33 награде из инструмената. Ван календара имамо 23 награде укупно, док је на Фестивалу музичких школа, одржаном 11. маја у Шапцу, лозничка ОМШ освојила целокупну прву награду – истакао је Пантић.

Школска година се успешно приводи крају, а обављају се припреме за полагање пријемног испита у јунском року за први разред на девет одсека.

– Ове године у матичној школи и издвојеним одељењима места има за 100 ученика првог разреда, од тога 65 у Лозници, 13 у Крупњу и 22 у новоотвореном издвојеном одељењу у Љубовији. Поред тога, у Љубовији и Крупњу постоји још једна припремна група од по 16 ученика и две у Лозници са по 32 ученика – објаснио је Пантић.

Фото: ТВ Лотел

– Пријемни испити ће се одржати 28. маја за клавир и гитару, 29. за виолину и гудачке инструменте и 30. маја за дувачке инструменте, соло певање и припремни разред, а почињаће у 10 часова – прецизирао је наш саговорник.

– Пријаве за полагање пријемног испита родитељи и ученици могу попунити преко сајта наше школе msloznica.edu.rs, у колони где пише упис или непосредно до сат времена пред полагање пријемног испита у секретаријату ОМШ у Лозници – навео је директор.

Као и све основне и средње школе на територији нашег града, и ОМШ користи летњи распуст припремајући у техничком смислу школску зграду за следећу наставну годину.

– Локална самоуправа финансијским планом сваке године за сваку школску установу одваја средства која су значајна за капитална улагања и одржавања школских објеката. Ми смо ове године добили нешто више од пола милиона динара од локалне самоуправе и та средства ће бити утрошена за санацију учионица које су на другом спрату и које се налазе испод равног крова, који ће такође бити реконструисан ове године – објаснио је Пантић.

ОМШ „Вук Караџић“ у Лозници тренутно има 452 ученика, са издвојеним одељењима у Крупњу и Љубовији, од којих је 336 у матичној школи у Лозници, што указује на потребу проширења или отварања средње музичке школе.

– За средњу музичку школу смо на претходном конкурсу, нажалост, одбијени, није узет у разматрање наш предлог јер ресорно министарство још увек није планирало проширење мреже средњих музичких школа уз образложење да у непосредној близини, а мисли се на Ваљево и Шабац, већ имамо средње музичке школе. Ми ћемо бити упорни и вероватно ће се поново поднети захтев и ове године – закључио је Пантић.

На пријемном испиту за први разред обавиће се провера слуха, као и осећаја за ритам. Прелиминарни резултати пријемног испита објављују се у року од 48 часова, а коначни резултати се објављују најкасније у року од 7 дана од завршетка испита, а најкасније 5 дана пре рока утврђеног за упис ученика.

Аутор: Зоран Живановић