Фото: ТВ Лотел

УЗ ВИНО И МУЗИКУ – ПРИЧА О ВИНУ

ЛОЗНИЦА (16. мај 2024) – У Музеју Јадра одржана шеста изложба вина под називом „Прича о вину“. Своја вина представило петнаест винарија из Србије, Северне Македоније, Црне Горе и Чилеа.

Фото: ТВ Лотел

Петнаест винарија из Србије, Македоније, Црне Горе, али и из Чилеа представљено је на изложби вина под називом „Прича о вину“, која је шести пут приређена у Музеју Јадра у Лозници, а том приликом Лозничани су имали могућност да пробају различита вина, сазнају занимљивости о историјату гајења винове лозе и производњи вина, купе омиљена и уживају у музичком програму.

Све излагаче и посетиоце је на отварању манифестације протекле суботе поздравила директорка Центра за културу „Вук Караџић“ Снежана Нешковић Симић, подсетивши да је „Причу о вину“ 2017. године покренуо управник Музеја Јадра, кустос-историчар Горан Вилић.

Нешковић Симић је том приликом рекла да ова изложба није само обична изложба вина или сусрет винарија, него је то место где се говори и о историјату вина, његовом значају и о култури испијања вина, где се може увек научити нешто ново.

У име руководства града присутне на отварању изложбе је поздравио  помоћник градоначелника Милан Југовић, рекавши да је веза између Лознице и вина чврста и нераскидива и да вуче корене из далеке прошлости, јер се, како је навео, винова лоза у лозничком крају узгаја више од 1700 година и због тога је она један од симбола нашег града који је своје место нашао и у грбу Лознице.

– У нашим крајевима нема толико много винограда као у неким ранијим временима и овакве манифестације које окупљају велики број излагача могу дати подстицај не само унапређењу винске културе, враћању на ниво који је имала раније, већ и подстицај да се наши суграђани озбиљније укључе у бављење овом делатношћу – казао је Југовић.

Фото: ТВ Лотел

– Лозница је град отвореног срца и велико је задовољство видети велики број добрих, квалитетних винарија на једном месту, не само из наше земље већ и иностранства. Град Лозница увек ће бити ту да препозна и подржи овакве манифестације које имају за циљ да обогаћују културну и туристичку понуду нашег града и дају му културну и туристичку ноту – рекао је помоћник градоначелника.

О историјату гајења винове лозе говорио је на изложби њен покретач Горан Вилић, назначивши да је ова манифестација на добром путу да постане традиционална.

– Овом изложбом наставили смо традицију започету 2017. године и направили леп спој о историјату нашег краја, везаности имена нашег града са виновом лозом која се некада гајила у овим крајевима, тако да смо на добром путу да у томе истрајемо и да ово постане традиционална манифестација. Могу да приметим да је све веће интересовање, и оних који дођу да посете изложбу, а такође и виноградара, који не долазе само из Србије већ и из региона – рекао је Вилић.

Фото: ТВ Лотел

– Ове године имамо заступљеност и најеминентнијих винарија из Македоније и Црне Горе, а имамо и једну новину, пробаћемо вино из Чилеа. Поред тога, новина је што се представља и једна винарија из нашег краја, односно пољопривредно газдинство „Чотрић“ из Јадранске Лешнице. Нама је то и био један од циљева, да подстакнемо људе који се баве пољопривредом, да се баве баш овом граном и наставе тамо где се стало пре сто година – истакао је.

– Од шеснаест најављених, на овогодишњу изложбу је дошло петнаест винарија; винарија манастира Буково је била спречена јер је претрпела велику штету услед временских непогода које су задесиле неготински крај. Свих петнаест хектара који су били под виновом лозом су уништени (…), али се надам да ће се брзо опоравити и да ћемо их поново видети на овом нашем винском сајму – рекао је Вилић.

Посетиоци изложбе били су у прилици да пробају вина винарија „Тиквеш“ из Северне Македоније, „13. јул – Плантаже“ из Црне Горе, „Тарапака“ из Чилеа, које су изложили заступници за Србију, из Лознице, али и Трстеника, Књажевца, Ирига, Ваљева, Винче код Тополе, Шида, Бешке, Сремских Карловаца, Новог Сланкамена, Крушевца и Јадранске Лешнице.

Поред упознавања историјата развоја винове лозе и дегустације различитих вина са наших простора, посетиоци су на изложби били у прилици и да пробају домаће сухомеснате производе и сиреве фирме „Фармер “ из Чуруга, а атмосферу је својим наступом употпунио и оркестар „Боеми“.

Изложба вина у Музеју Јадра један је од најпосећенијих програма Музеја Јадра који се приређује током године.

Аутор: Сања Димитрић Нешић