
СА ЛОЗНИЧКЕ ПИЈАЦЕ: СКУПЉЕ НЕГО ЛАНИ
ЛОЗНИЦА (26. октобар 2023) – На лозничкој пијаци производа има, а купаца највише викендом. Цене су према њиховој оцени незапамћено високе, а ове године рекордно је скуп карфиол за који је потребно издвојити до 250 динара по килограму.
Овогодишње цене сезонског воћа и поврћа на лозничкој пијаци изузетно су високе, а иако продавци кажу да су на нивоу прошлогодишњих, за поједине производе потребно је издвојити два до три пута више новца него претходне године.

Фото: ТВ Лотел
Понуда је добра када је у питању квалитет, а када је реч о квантитету, приноси су готово преполовљени, што је последица нестабилних и неповољних временских услова током летњег периода.
Купаца има, али се многи од њих жале на, како су рекли, незапамћено високе цене.
На питање да ли је задовољан продајом пијачни продавац Јован Голијан рекао је за наш лист да је задовољство индивидуална ствар, али да је он увек задовољан. Како је истакао, купаца нема исти број сваког дана, али их је довољно да може да се преживи.

Фото: ТВ Лотел
– Тржиште има свој капацитет који се мора попунити, а цене су последица климатских промена. Ово је фабрика под ведрим небом, па шта нам бог да, а ова година је била врло зла по том питању. Најпре смо имали 40 дана кишу свакодневно, онда олује и на крају сушу и 40 степени у хладу, што не подноси ниједна биљка. Она на тој температури жртвује плод, а самим тим и приноси су преполовљени – објаснио је Голијан и додао да су цене подношљиве.
Паприке се на лозничкој пијаци могу купити по цени од 200 до 250 динара по килограму, килограм краставчића за туршију је око 200 динара, док је исту количину краставца салатара потребно издвојити од 120 до 150 динара.
Килограм парадајза кошта 200 динара, црног лука од 100 до 120 динара, а исто толико је и килограм кромпира, док је карфиол достигао рекордну цену и уместо ранијих 70 до 80 динара сада се продаје по цени од 250 динара по килограму.
На једној од пијачних тезги љуте папричице коштају 500 динара по килограму, иста количина целера кошта 400 динара, боранија је од 200 до 400 динара по килограму, док је за килограм купуса потребно издвојити 60 динара.
Вредне руке закупнице пијачне тезге Драгице Павловић направиле су и домаћу зимницу, ајвар, слатко од јагодица и шљива, домаће сокове од вишње, купине, руже… Она је оценила да је купаца мање него претходне године.

Фото: ТВ Лотел
– За зимницу иначе слабије купују, а посебно сада пред крај сезоне – рекла је и нагласила да је интересовање наших суграђана за готове производе изузетно велико и да се такви производи све чешће купују.
– Сокови су од 500 до 600 динара по литру, слатко од јагодица и смокава је 1.000 динара по килограму, тегла готових паприка од три килограма је 1.200 динара, од два килограма 1.000 динара, теглица љутих паприка је 600 динара, а ајвар (љути и благи) продајем по цени од 1.000 динара – навела је Павловићева.
Купаца је највише викендом, док их је радним данима мање. Њихов заједнички став јесте да су цене заиста високе, нарочито када се узме у обзир наш животни стандард, али да на храни ретко ко штеди.
– Храна мора да се конзумира – казала је наша суграђанка Милица Марић и додала да је доста производа скупље него претходне године.

Фото: ТВ Лотел
– Мислим да многе домаћице неће ни правити исту количину зимнице као раније. Ја имам нешто од својих производа, оно што немам докупим, али могле би цене мало да се коригују – поручила је Марићева.
Иако је крај октобра, наши суграђани не морају да брину – производа још увек има за свачији укус. Ствар је избора да ли ће наше домаћице саме спремати домаћу зимницу или ће купити готове производе, а са друге стране, када је о ценама реч, питање је колико чији џеп и новчаник могу да поднесу.
Аутор: Даница Павловић Ђуровић