Foto: M. Lukić

ATLETSKI KLUB LOZNICA ORGANIZOVAO 25. CERSKU TRKU

Novoosnovani Atletski klub Loznica uz podršku lokalne samouprave organizovao Cersku trku kao svoju prvu takmičarsku manifestaciju. Temelj budućih aktivnosti – rad sa mladima, najpre sa osnovcima.

LOZNICA (10. decembar 2019) – Atletika je zaživela u našem kraju, a nedavno osnovani Atletski klub (AK) Loznica organizovao je u subotu, 7. decembra, prvu manifestaciju – 25. Cersku trku u Tekerišu i uz podršku lokalne samouprave i Atletskog saveza Srbije, zajedničkim snagama, sve je funkcionisalo perfektno od starta do cilja.

Foto: M. Lukić

Na stazi dugoj deset kilometara, od spomenika cerskim junacima u Tekerišu do raskrsnice za Badanju i nazad, nastupila su 72 takmičara i takmičarke, a prohladno vreme nije uticalo na aktere, jer je reč o pripremljenim atletičarima koji su veoma aktivni. Najbolju spremnost ispoljio je Đuro Borbelj iz Atletskog kluba u Apatinu, inače predstavnik Vojske Republike Srbije. Prvi je stigao na cilj u vremenu od 33 minuta i 48 sekundi.

– Bavim se atletikom i za mene ovo nije bila teška prepreka, posebno što je trka bila u čast cerskih junaka. Prvi put sam u Tekerišu, ali ne i poslednji – zadovoljno je istakao Borbelj, pobednik 25. Cerske trke.

Foto: M. Lukić

U ženskoj konkurenciji trijumfovala je naša sugrađanka Tatjana Vasiljević, Ruskinja udata za Lozničanina. Do sada je imala zapažene nastupe na atletskim mitinzima. Prošle godine bila je treća na Beogradskom maratonu.

Foto: M. Lukić

– Zadovoljna sam i zahvalna organizatorima što sam učestvovala u trci posvećenoj cerskim junacima. Svojim iskustvom u atletici svakako mogu doprineti uspešnom funkcionisanju i napretku kluba. Na raspolaganju sam u svakom pogledu – nesebično je izjavila majka dvoje dece, koja svakodnevno u cik zore vežba po perifernim gradskim ulicama.

Svi takmičari dobili su medalje za učešće, a novčane nagrade po troje prvoplasiranih u muškoj i ženskoj konkurenciji. Medaljama su darivani i najmlađi akteri trke, učenici OŠ „Stepa Stepanović“ u Tekerišu. Prvi organizacioni korak Atletskog kluba Loznica bio je veoma uspešan.

– Preuzeli smo organizaciju Cerske trke, koja je u kalendaru Atletskog saveza Srbije. Atletika je baza svih sportova. Bavićemo se u početku mini-atletikom dok ne bude izgrađen atletski stadion. Obići ćemo svih 15 škola i odabrati najdarovitije. Sledeća akcija je trka najbržih osnovaca u Srbiji „Brzinom do zvezda“, koju ćemo organizovati 11. aprila naredne godine. Zahvalni smo lokalnoj samoupravi i Atletskom savezu Srbije na podršci – istakao je predsednik AK Loznica Boško Tišanović.

Foto: M. Lukić

Formiranje AK u Loznica je ideja stara nekoliko godina. Grad je to zdušno podržao.

– Ovo su prvi koraci ka uspešnoj saradnji, a pred klubom je dosta obaveza. Reč je o najmasovnijoj podršci za mlade da nauče da treniraju. U planu je uvođenje ulične trke prilikom obeležavanja Dana grada Loznice. Želimo da Cersku trku vratimo na nivo polumaratona ili maratona. Na Lagatoru je lociran prostor za atletski stadion. U toku je izrada projektne dokumentacije u čemu imamo apsolutnu pomoć Atletskog saveza Srbije – naglasio je Dejan Stalović, gradski menadžer.

Foto: M. Lukić

Atletika, popularno nazvana „kraljica sportova“, na velika vrata stigla je u Loznicu. Na stručnim licima iz kluba i entuzijastima je da svojim znanjem i zalaganjem doprinesu prosperitetu najmlađeg sportskog kolektiva u gradu. Svaki početak je težak. Sve bi trebalo da bude lakše uključivanjem što većeg broja profesora fizičke kulture u klupske aktivnosti. Korist je višestruka. Posebno što je reč o disciplini, bazi za ostale sportove.

Autor: Zoran Janković

Opširnije u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.