Foto: Ilustracija

BESPLATAN ODLAZAK PENZIONERA U BANJE: REHABILITACIJA O TROŠKU DRŽAVE

Prošle godine iz Loznice u srpske banje na desetodnevni besplatni boravak i lečenje išlo 150 penzionera. Ovoga puta za tu namenu država izdvojila više novca nego lane.

LOZNICA (16. maj 2019) – Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) raspisao je oglas kojim poziva penzionere da se jave za odlazak na besplatnu desetodnevnu rehabilitaciju u jednoj od 24 srpske banje, za šta od prvog dana konkursa u Loznici vlada veliko interesovanje.

Pravo da se jave na konkurs imaju penzioneri iz kategorije zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednika, čija penzija ne prelazi 26.324 dinara, saopšteno je iz PIO fonda.

U Udruženju penzionera Loznice rečeno je za naš list da je za odlazak u banje od prvog dana konkursa primljeno blizu 80 zahteva.

Foto: TV Lotel

– Ove godine u jednu od banja ide više penzionera, jer su za tu namenu izdvojena značajnija sredstva nego prošle godine, a na nivou cele Srbije to je hiljadu penzionera više koji će moći besplatno otići u banju, gde će o trošku države imati lečenje, smeštaj, pun pansion i plaćen put – rekao je predsednik ovog udruženja Dragan Mihajlović.

On je podsetio da je prošle godine iz Loznice u neku od srpskih banja išlo 150 penzionera.

– Nadam se da će ove godine taj broj biti blizu 180 penzionera, a uslov je da im penzija bude manja od 26.324 dinara, zatim treba dostaviti zadnji ček od penzije ili penzionersku karticu ukoliko su je preuzeli, dokaz o visini penzije ostvarene po međunarodnim ugovorima, raspoloživu medicinsku dokumentaciju i izjavu u koju banju žele – precizirao je Mihajlović.

Foto: TV Lotel

Kako je dodao, sve te dokumente potrebno je da donesu u ovo udruženje, u kome se oni objedinjuju i šalju u Šabac na bodovanje.

On je ukazao da treba da prođe najmanje pet kalendarskih godina kako bi ponovo neko od penzionera ostvario pravo na besplatan boravak i lečenje u banji.

– Konkurs je ove godine otvoren do 21. maja, a nakon tog vremena trebalo bi da se obrade zahtevi, kada očekujemo i povratnu informaciju ko je od naših penzionera dobio banju – istakao je Mihajlović.

Prošle godine je za besplatan odlazak u banju lozničkom Udruženju penzionera podneto blizu 800 zahteva, a ove godine očekuju da taj broj bude veći.

Potpuna zdravstvena usluga u banjama

Fond PIO će snositi troškove i za pratioca deteta koje koristi porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad, dok će i slepi penzioneri koji dobiju rehabilitaciju o trošku Fonda imati i pratioca kome će boravak takođe biti besplatan.

Penzioneri će tokom boravka u banjama biti potpuno medicinski zbrinuti, što podrazumeva lekarski pregled, EKG, laboratorijske analize, specijalističke preglede i vizite odeljenjskih lekara, kao i najmanje tri vrste terapija u zavisnosti od ocene lekara iz oblasti za koju je određena banja specijalizovana.

Autor: Svetlana Ilić