BRZI PUT LOZNICA-ŠABAC OD INTERESA ZA SVE GRAĐANE

Usvojena primedba građana na broj prelaza preko brze saobraćajnice – biće ih ukupno devet (na svakih kilometar i po) u vidu nadvožnjaka. Na primedbu pojedinih meštana iz Lipničkog Šora i Jelava da bi prema prvobitnom predlogu delovi tih naselja ostali između novog puta i desne obale reke Drine, što bi predstavljalo mogućnost da u slučaju visokog vodostaja tamošnja domaćinstva budu poplavljena, ponuđeno rešenje da se na tom delu trase gradi obaloutvrda.

LOZNICA (12. februar 2020) – Posle javne rasprave i javne sednice Komisije za planove, koje su održane sa ciljem da se pronađe optimalno rešenje za izgled buduće trase brze saobraćajnice Loznica–Šabac i udovolji zahtevima meštana naselja kroz koja će ta saobraćajnica proći, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović ocenio je da će se u meri u kojoj je to moguće izaći u susret našim sugrađanima kako bi njihovi interesi bili zadovoljeni.

Ipak, poručio je da ne bi želeo da zbog određenih stavova dođemo u situaciju da projekat izgradnje brze saobraćajnice, na koji smo čekali decenijama, bude odložen, jer bi to u značajnoj meri ugrozilo budućnost Loznice u vremenu kada naš grad beleži ekspanziju u svom celokupnom razvoju, a pre svega u sferi privrednog rasta.

Gradonačelnik se zajedno sa glavnom urbanistkinjom Draganom Jovanović i načelnikom Odeljenja za planiranje i izgradnju Vladanom Tripkovićem u utorak, 4. februara, u Beogradu sastao sa predstavnicima relevantnih institucija koje učestvuju u projektu izgradnje brzog puta Loznica–Šabac kako bi u razgovoru sa njima pokušali da reše sve probleme koja izazivaju nezadovoljstvo naših sugrađana.

Sastanku su, kako je dan kasnije saopšteno na konferenciji za medije u zgradi Gradske uprave Loznice, prisustvovali predstavnici Ministarstva infrastrukture, saobraćaja i građevinarstva, predstavnici javnih preduzeća „Putevi Srbije“, „Koridori Srbije“ i „Srbijavode“, kao i predstavnici Instituta za projektovanje „Putevi Srbije“, koji je obrađivač projekta.

Kako je Petrović istakao, jedna od primedbi građana koja je usvojena odnosila se na broj prelaza preko brze saobraćajnice, a taj prigovor obrađivač plana je rešio na taj način što je predložio da na trasi puta koja se prostire na teritoriji našeg grada bude postavljeno ukupno devet prelaza u vidu nadvožnjaka.

Foto: TV Lotel

Gradonačelnik je precizirao da će prelazi biti postavljeni na svakih kilometar i po, što je, prema njegovim rečima, zadovoljavajuće rešenje i da prema informacijama kojima raspolaže, primedbi po tom osnovu više nema.

Meštani iz dela naselja Lipničkog Šora i Jelava izneli su primedbu da bi predloženom trasom puta deo naselja zajedno sa domaćinstvima i porodicama ostao između brze saobraćajnice i desne obale reke Drine, što u značajnoj meri povećava opasnost da u slučaju izlivanja reke ta domaćinstva budu poplavljena.

Jedino moguće rešenje i iskorak koji je obrađivač ponudio, a koji bi istovremeno predstavljao ogromne i značajne troškove za investitora, kako je gradonačelnik izneo, jeste da se na tom delu uradi obaloutvrda koja bi se podigla na kotu koja odgovara nivou hiljadugodišnjih voda, pri čemu bi se njena visina, kao mera opreznosti, uvećala za dodatnih 20 do 30 odsto.

– Obaloutvrda bi bila dužine od oko pet kilometara, a u svojoj osnovi širine 12 metara i time bi bila otklonjena bilo kakva mogućnost da sugrađani iz dela Šora i Jelava budu ugroženi usled visokog vodostaja Drine, njenog izlivanja iz korita i eventualnih poplava – ukazao je gradonačelnik.

Predstavnike iz ta dva naseljena mesta gradonačelnik je upoznao sa predloženim rešenjem, a u četvrtak je u Loznici održan i sastanak sa timom predstavnika relevantnih institucija iz Beograda, posle čega su izašli na teren kako bi još jednom sagledali celokupnu situaciju.

Prema rečima čelnog čoveka grada, sada kada imamo odgovor na strahove ljudi da će u uslovima velikog vodostaja Drine biti ugroženi poplavama, pojavljuje se zahtev građana da se cela trasa puta izmesti zapadno ka koritu Drine, što je prema tvrdnjama obrađivača gotovo nemoguće.

Autor: Danica Pavlović

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.