GAJENJE BOROVNICE: SIGURNO DOBRA ZARADA

U lozničkom kraju pod zasadima borovnice oko 30 hektara sa tendencijom daljeg širenja. Podizanje zasada iziskuje velika ulaganja, ali po trenutnim otkupnim cenama koje premašuju 600 dinara, investicija se veoma brzo vrati.

LOZNICA (14. jun 2018) – Proizvodnja borovnice na području grada Loznice se sve više širi, a podižu se savremeni zasadi po novoj tehnologiji, na bankovima, sa sistemom za navodnjavanje, sa protivgradnom mrežom, u supstratu, uvoznim bezvirusnim, kvalitetnim sadnim materijalom – rekla je za „Loznički nedeljnik“ Zlatica Krsmanović, stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo iz lozničke Poljoprivredne savetodavne stručne službe (PSSS) „Poljosavet“.

Prema njenim rečima, u lozničkom kraju je sada pod zasadima borovnice oko 30 hektara sa tendencijom daljeg širenja pri čemu treba pomenuti činjenicu da podizanje zasada zahteva velika ulaganja, ali po trenutnim otkupnim cenama koje premašuju 600 dinara, investicija se veoma brzo vrati.

Zlatica Krsmanović. Foto: TV Lotel

– Za podizanje proizvodnih zasada borovnice mogu se ostvariti podsticajna sredstva kako za sadni materijal, pripremu zemljišta i sadnju, tako i za protivgradnu mrežu, sistem za navodnjavanje, ograđivanje parcele, čak i za supstrat u slučaju da se zasad podiže u saksijama ili vrećama – istakla je Krsmanovićeva.

Ona je naglasila da je s obzirom na činjenicu da se plodovi borovnice prodaju i izvoze u svežem stanju, neophodno poštovati pravila dobre higijenske prakse i uvoditi Global Gap standard, što većina proizvođača borovnice i čini, a kako je ukazala, proizvođači i za standardizaciju mogu ostvariti sredstva u iznosu od 50 odsto.

– Berba borovnice je specifična budući da se obavlja u četiri-pet navrata u intervalu od četiri-pet dana, pri čemu se pazi da ne dođe do skidanja voštane prevlake i beru se samo dobro zreli plodovi, koji imaju tamnoplavu boju, a ne crvenkastu karakterističnu za početak perioda zrenja – objasnila je sagovornica iz lozničke PSSS.

Autor: Vladimir Elez

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.