Foto: Ilustracija

GRAD LOZNICA NASTAVLJA DA REALIZUJE USLUGU LIČNI PRATILAC DETETA

Drugu godinu zaredom usluga lični pratilac deteta biće pružena za 24 deteta sa terirorije grada Loznice koja imaju psihofizičke smetnje u razvoju. Usluga počela da se realizuje 2. septembra i trajaće do kraja godine.

LOZNICA (5. septembar 2019) – Proteklog vikenda u Omladinskom centru u Loznici održana je trodnevna obuka i završno testiranje za sticanje sertifikata za ličnog pratioca deteta – usluge iz oblasti socijalne zaštite koja je namenjena deci sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, a koja se u Loznici realizuje drugu godinu zaredom.

Za sprovođenje te usluge na teritoriji našeg grada u tekućoj godini Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije opredelilo je ukupno 8 604 000 dinara.

Uslugom je obuhvaćeno 24 deteta sa teritorije Loznice, a njena realizacija počela je u ponedeljak, 2. septembra i trajaće do kraja godine.

„Neophodno je da lični pratioci budu dobro obučeni za rad sa decom, a stečeni sertifikat, koji im može koristiti i u obavljanju drugih poslova, važi kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Za sprovođenje obuka bila su zadužena četiri trenera po profesiji pedagozi, psiholozi i andragozi“, rekla je tim povodom načelnica Odeljenja za društvene delatnosti u Gradskoj upravi Loznice Tanja Glišić Matić.

Foto: TV Lotel

Kako je navela, uslov za obavljanje usluge ličnog pratioca deteta bio je da zainteresovani imaju najmanje četvorogodišnju srednju stručnu spremu, ali je istakla da su se ove godine prijavile i osobe sa višim obrazovnim kvalifikacijama.

„Svesni smo da nije lako imati dete koje zahteva dvadesetčetvoročasovnu negu i brigu, a ova usluga u kombinaciji sa drugim sličnim uslugama koje postoje u Loznici, omogućava roditeljima da slobodno vreme iskoriste kako bi se posvetili sebi ili svom poslu i pritom bili sigurni da su njihova deca u dobrim rukama“, istakla je načelnica.

„Trudićemo se da kao grad u pružanju usluge budemo kvalitetni i da sledeće godine od Ministarstva ponovo dobijemo sredstva kako bismo nastavili da je realizujemo s obzirom da za nju postoji realna potreba“, zaključila je Tanja Glišić Matić.

Autor: Danica Pavlović