Foto: TV Lotel

GRAD RASPISUJE KONKURS ZA DODELU UČENIČKIH NAGRADA I STIPENDIJA

Uslovi za prijavljivanje ostali nepromenjeni osim za socijalno ugrožene studente romske nacionalnosti kojima je dozvoljeno da imaju prosek ocena na studijama niži od devet, ali uz pribavljeno mišljenje Centra za socijalni rad da im je takva vrsta pomoći neophodna. Izvesno da će, u odnosu na prethodne godine, manji broj lozničkih osnovaca i srednjoškolaca ostvariti pravo na naknadu.

LOZNICA (15. januar 2021) – Na poslednjoj sednici Gradskog veća Loznice doneta je Odluka o raspisivanju javnog poziva za dodelu gradske nagrade najboljim učenicima i studentima za 2021. godinu, a zainteresovani se na konkurs mogu prijaviti u periodu od 1. februara do kraja tog meseca.

Pravo da konkurišu imaće studenti koji su državljani Republike Srbije, sa prebivalištem na teritoriji grada Loznice najmanje tri godine, koji studiraju državni fakultet i imaju prosek ocena najmanje 9, pod uslovom da nisu obnavljali nijednu godinu studija i da nisu apsolventi.

Za učenike osnovnih i srednjih škola takođe je neophodno da budu državljani Srbije i da imaju prebivalište na teritoriji grada najmanje tri godine, kao i da su osvojili jednu od prve tri nagrade na nekom od republičkih takmičenja.

Grad Loznica je ove godine pružio olakšicu studentima romske nacionalnosti koji su socijalno ugroženi prilikom konkurisanja, na šta je ukazao i ovdašnji Centar za socijalni rad.

Načelnica odeljenja za društvene delatnosti Tanja Glišić Matić rekla je da je uslov za prijavljivanje Roma na konkurs da studiraju na fakultetu čiji je osnivač Republika Srbija, da imaju prebivalište na teritoriji Loznice najmanje tri godine, da se finansiraju iz budžeta, osim na prvoj godini studija kada je dozvoljeno da budu samofinansirajući studenti i da nisu obnavljali nijednu godinu.

„To znači da studenti romske nacionalnosti sa prosekom ocena na studijama nižim od devet mogu da se prijave na konkurs uz pribavljeno pozitivno mišljenje Centra za socijalni rad da im je takva vrsta pomoći i podrške neophodna“, objasnila je Glišić Matić za naš list.

„Kada su u pitanju nacionalne manjine napravili smo mehanizam kontrole tako da će samo oni studenti koji imaju potvrdu Nacionalnog romskog saveta moći da dobiju stipendiju“, precizirala je.

Prema njenim rečima, trenutno na teritoriji grada Loznice postoje dva studenta Roma koja ispunjavaju tražene uslove i naglasila je da je reč o studentima iz romskih porodica koje do sada nisu koristile novčanu socijalnu pomoć.

„Smatram da je ovo dugoročni i razvojni projekat za grad i nešto dobro što smo uradili na početku ove godine“, istakla je načelnica i dodala da je za stipendiranje učeničkih nagrada i stipendija, kao i prethodnih godina, iz gradskog budžeta opredeljeno ukupno 14,7 miliona dinara.

Mesečna naknada za studente koji ostvare to pravo iznosiće 10000 dinara, dok će za učenike biti 5000 dinara.

Za sve potrebne informacije o načinu na koji mogu da se prijave na konkurs zainteresovani se mogu obratiti Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave, u kancelaciji broj 18, ili pozvati broj telefona 879-200, lokal 289.

U 2019. godini grad je stipendirao ukupno 148 korisnika gradske nagrade (101 studenta i 47 učenika), a u prošloj godini to pravo ostvarilo je 143 najuspešnijih (95 studenata i 48 učenika).

„U 2021. godini očekujemo da broj prijavljenih studenata ostane približno isti, oko stotinu, a kod broja učenika osnovnih i srednjih škola će biti promena jer su u 2020. godini, zbog epidemiološke situacije, ti učenici bili uskraćeni za učešće na republičkim takmičenjima“, zaključila je načelnica.

Autor: Danica Pavlović