Foto: TV Lotel

GUČEVO – PRIRODA NA DLANU

Jedan od vodećih turističkih potencijala Loznice, planina Gučevo, sa svojim istorijskim znamenitostima i prirodnim blagodetima, neizostavno je odredište na turističkoj mapi Podrinja. Ovoga leta, Gučevo je domaćin NTC letnjeg kampa za decu, brojnih izletnika, rekreativaca i ljubitelja prirode.

LOZNICA (16. avgust 2020) – Planina Gučevo, pored reke Drine, tokom cele godine je omiljeno odredište ljubitelja prirode i poštovalaca kulturno-istorijskih znamenitosti, a sa pandemijom virusa korona, postala je još posećenija zelena oaza na čijim obroncima, šumskim stazama i prelepim vidikovcima uživaju svi koji dođu.

Brojni gosti Banje Koviljače tokom boravka u podrinskoj lepotici deo svog vremena koriste za izlete na Gučevo; Lozničanima je ova planina omiljeno mesto za odmor i rekreaciju, a zavidan je i broj onih putnika namernika koji ovde ciljano dolaze iz raznih mesta širom naše zemlje, kao i iz Bosne i Hercegovine, koji u slučaju da se žele duže zadržati na planini imaju priliku i za boravak i prenoćište u ovdašnjim odmaralištima i etno-vajatima.

Foto: TV Lotel

Gučevo – sve ono čega nema u gradovima

Raskošno Gučevo, bogato šumama, bukovim, hrastovim, javorovim, bagremovim, crnim borom, livadama u nižim predelima, i ovog leta širokogrudo dočekuju svoje posetioce, nudeći im nezaboravan doživljaj iskonske prirode sa svim onim čega odavno nema u gradovima: mirom, tišinom, spokojem i opuštajućom atmosferom daleko od užurbanog života, stresa i straha od nove pošasti – virusa korona.

Novim, asfaltiranim, vijugavim putem od Koviljače za desetak minuta automobilom stiže se do najvišeg vrha na 779 metara nadmorske visine, poznatog kao Crni vrh; nedaleko od najviše kote nalazi se grandiozna spomen-kosturnica podignuta u čast srpskim vojnicima palim u borbama na toj planini u Prvom svetskom ratu, a odmah pored spomenika je i poletište za paraglajding, koje okuplja ljubitelje ovog sporta spremne da se u njemu okušaju. Sa tog mesta koje je najlepši vidikovac na planini proteže se veličanstven pogled na dolinu reke Drine, njene krivine i grad Loznicu, odatle se posmatraču čitav predeo pruža kao na dlanu.

Tokom uspona do vrha planine u vidokrugu se smenjuju pokošene livade, poljsko cveće, stada ovaca na pašnjacima, očaravajući pejzaži od livadskih do šumskih, čuje se oglašavanje ptica, opijaju mirisi prirode i šumske skrovite seni prožete okrepljujućom svežinom koju daruje čist vazduh, jedan od najčistijih u Srbiji. Sve to su razlozi što je tokom ovog leta Gučevo svakodnevno posećeno, utiskujući se u srca i najlepše uspomene onih koji su tamo došli.

Lepota koju treba svi da vide

Duška Arsenin iz Novog Sada zajedno sa suprugom Đorđem sedmodnevni odmor provodi u Banji Koviljači, pri čemu obilaze i ostala turistička odredišta u okruženju, a poseta Gučevu na njih je ostavila veliki utisak:

Foto: TV Lotel

– Došli smo ovde jer su nas privukle prirodne lepote. Ovde na Gučevu nas je oduševio pogled i predivan vazduh, a uvek ima i nekih dešavanja, poput paraglajdinga, tako da smo na pravom mestu u pravo vreme. Iako sam starija, nešto me „žulja“ da se okušam u ovom adrenalinskom sportu zajedno sa suprugom. Oboje smo fizički aktivni i sportski tipovi, tako da razmišljamo da se oprobamo u paraglajdingu. Ovde na Gučevu pokraj spomenika podsetili smo se naše istorije, slikali se za uspomenu i upoznali neka nova lica. Posetili smo Tršić i Drinu, brzo nam je prošlo vreme jer nam je ovde jako lepo – rekla je naša sagovornica.

Foto: TV Lotel

Đorđe Arsenin objasnio je da je za njih nakon Zlatibora, Sokobanje, Srebrnog jezera na red došao i ovaj deo zapadne Srbije, koji im se veoma dopao. Oboje supružnika složili su se da su virus korona i pandemija doneli i nešto dobro, a to je da smo zbog nemogućnosti putovanja u inostranstvo sada u prilici da putujemo i bolje upoznamo svoju zemlju.

Iz Novog Sada u Banju Koviljaču i na Gučevo stigao je i Zdravko Obradović sa suprugom.

– Nas dvoje smo na proputovanju Srbijom i nismo nikada pre bili u ovom kraju. Bili smo u mnogim mestima Srbije, ali nekako nas je Koviljača uvek „zaobilazila“. Ove godine opredelili smo se da uz vaučere dođemo u Banju Koviljaču i da je vidimo. Ovde je predivno – oduševljen je naš sagovornik.

Foto: TV Lotel

– U odnosu na našu vojvođansku ravnicu, ovde imamo ovu planinu, zelenilo, prelepu prirodu, a ovaj istorijski deo me jako podseća na našu humanost kada nije bilo vremena da razvrstavamo poginule, nego smo sakupili sve, i naše i neprijateljske vojnike i zajedno ih sahranili, zato smo došli da vidimo ovaj grandiozni spomenik. Bili smo i u Sunčanoj reci i u Tršiću i stvarno sve ovo čini jedan veliki turistički potencijal i lepotu koju treba da vide turisti – smatra Obradović.

Njegova jedina zamerka odnosi se na nedostatak bazena olimpijskih razmera u Banji Koviljači jer smatra da bi to bio pun pogodak, naročito u letnjim mesecima kada bi turisti mogli da se lepo osveže i uživaju u kupanju.

– Ovde ostajemo nedelju dana, odmor se polako bliži kraju, a taman smo se navikli i sada bi nam dobro došlo još sedam dana. Svojim prijateljima ćemo o boravku ovde, u Vukovom zavičaju, govoriti samo u superlativu. Ko ima mogućnosti i želje, treba da dođe ovde i poseti najvažnija podrinjska turistička odredišta. Uostalom, nije ni daleko, oko 150 kilometara od Novog Sada – zadovoljno je zaključio taj gost.

Autor: Tim za realizaciju projekta „Loznica slika srcem“.

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.