Foto: TV Lotel

„HEROINE SRBIJE-VEKOVNIK“: ŽENE KOJE SU UTISNULE PEČAT U NAŠU ISTORIJU

Povodom Međunarodnog dana žena u Biblioteci Vukovog zavičaja predstavljena knjiga „Heroine Srbije – vekovnik“ Dragana Miloševića. U srpskoj prestonici od 420 spomenika samo 18 posvećeno ženama.

LOZNICA (14. mart 2019) – Sto slavnih i znamenitih žena koje su svojim životnim delima ispisivale zlatne stranice istorije naše zemlje, tema je knjige pod nazivom „Heroine Srbije – vekovnik“ autora Dragana Miloševića, koja je povodom Međunarodnog dana žena predstavljena u Biblioteci Vukovog zavičaja.

Autor ovim delom afirmiše žene Srbije koje su bile majke, supruge, vladarke, borci, naučnice, umetnice, sportistkinje i javne ličnosti koje su obeležile karakter i duh vremena i ostavile pečat ne samo u srpskom rodu i državi već i evropskoj kulturi i istoriji od srednjeg veka do danas.

– Ideja za pisanje knjige „Heroine Srbije – vekovnik“ nastala je pre četiri godine posle pisanja moje prve knjige posvećene zaboravu, koga sam pre desetak godina kvalifikovao kao naš najveći nacionalni greh, knjige „Narodni budilnik“, u kojoj sam predstavio 120 velikana srpske istorije i više od 100 nejasnih ili nedovoljno jasnih događaja – rekao je Milošević za „Loznički nedeljnik“.

Foto: TV Lotel

– „Heroine“ su nastavak te prve knjige, a ideja je nastala kada sam doznao da je u Beogradu, prestonici Srbije, od 420 spomenika svega 18 posvećeno heroinama, ženama Srbije – dodao je on.

Prema njegovoj oceni, bez obzira da li se radi o muškom ili ženskom delu populacije, kada se kaže da je svega četiri odsto žena učestvovalo u građenju naše istorije, to je sumnjiv podatak.

– Kada sam doznao i da je na Kalemegdanu u Beogradu 1946. godine srušen spomenik podignut 1926. godine kneginji Zorki Karađorđević, prvi spomenik ženi u Srbiji, zaključio sam da u okviru opšteg zaborava, koji nažalost vlada decenijama na našem prostoru, zaborav prema ženama heroinama Srbije za nas muškarce je ne samo bolan nego i sraman podatak – naglasio je Milošević.

Milošević je u svojoj knjizi istražio 11 vekova i odao počast mnogim ženama, počev od Svete Petke, pa do Milunke Savić, Nadežde Petrović, Mire Trailović, Isidore Sekulić, Žanke Stokić, Milene Dravić, Jasne Šekarić, Ivane Španović…

Prilikom odabira heroina koje će predstaviti u knjizi, autor je konsultovao istoričare i druge stručnjake, stare i nepristupačne publikacije, pisma, sve do podataka sa interneta.

Osim autora, na književnoj večeri je govorio i recenzent Tomislav Kresović.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić rekao je tim povodom za naš list da je poseban greh i veoma bolno zaboraviti heroine dodajući da su, kada je reč o našem gradu, žene potpuno ravnopravne sa muškarcima u svemu.

Foto: TV Lotel

– U našem gradu kadrovi se posmatraju prema stručnosti, obrazovanju i njihovom radu, a nikako prema njihovoj rodnoj pripadnosti i Loznica je jedan od dobrih primera u svemu kada je u pitanju odnos prema ženama – naveo je Đokić.

Autor: Sanja Dimitrić Nešić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.