Sa svečanosti u Jadranskoj Lešnici povodom obeležavanja 50 godina hraniteljstva u Jadru. Foto: TV Lotel

HRANITELJSTVO U JADRU: HUMANOŠĆU GRADE STUBOVE DOBRIH PORODICA

U Jadranskoj Lešnici, kolevci hraniteljstva, trenutno ima 40 porodica koje se brinu o 51 detetu bez roditeljskog staranja. Loznička podružnica Udruženje hraniteljskih porodica obeležila 50 godina hraniteljstva u Jadru.

LOZNICA (5. jul 2018) – Grad Loznica je svečanošću u Jadranskoj Lešnici obeležio 50 godina hraniteljstva, jer u ovom selu koje broji oko 2000 žitelja ima najviše hraniteljskih porodica, ukupno 40 koje trenutno brinu o 51 detetu sa kojima nisu u krvnom srodstvu.

– Grad finansijski pomaže Udruženje hranitelja Loznice, a pored toga, uvek smo im na raspolaganju ako je u pitanju ustupanje prostora, kao i za svaku drugu podršku koju lokalna samouprava može da pruži – rekla je tom prilikom načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Loznice Tanja Glišić Matić.

Tanja Glišić Matić. Foto: TV Lotel

– Hranitelji rade svoj posao 24 sata dnevno i to što oni poseju u srca ove dece je nešto što ona nose ceo život. Oni zapravo grade stubove budućih zdravih i dobrih porodica – dodala je načelnica.

– Jadranska Lešnica je kolevka hraniteljstva. Trenutno ima 40 porodica koje se bave hraniteljstvom, a to je izuzetno human i težak posao jer te porodice odgajaju i vaspitavaju decu bez roditeljskog staranja –istakao je predsednik Saveta mesne zajednice Jadranska Lešnica Dragan Todorović.

Dragan Todorović. Foto: TV Lotel

Za proteklih pola veka u Jadranskoj Lešnici je više od hiljadu mališana pronašlo svoje porodice, a prema rečima vršioca dužnosti direktora beogradskog Centra za porodični smeštaj i usvojenje Mirjane Novakov, to selo je mesto sa najvećim brojem hraniteljskih porodica u odnosu na broj stanovnika.

Autor: Svetlana Ilić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.