Foto: TV Lotel

INTERVJU: GRADONAČELNIK LOZNICE O STVARNOSTI I BUDUĆNOSTI NAŠEG GRADA

Predstojeća izgradnja brzog puta Loznica-Šabac i auto-puta Ruma-Šabac imaće ogroman značaj za Loznicu i zapadni deo Srbije, pre svega sa stanovišta njenog daljeg privrednog razvoja. Grad ima dva velika strana investitora u oblasti automobilske industrije čije su investicije od nacionalnog značaja – „Mint“ i „Adient“ što je rezultat dobrih odnosa sa svojom državom.

LOZNICA (27. novembar 2019) – Sa puno optimizma može da se očekuje da Loznica u narednih sedam godina bude svrstana u grupu najrazvijenih gradova u Srbiji a po osnovu povećanja prirodnog priraštaja i ekonomskih migracija imaće i veći broj stanovnika za 7 do 10 hiljada a sve to gradsko rukovodstvo želi spremno da dočeka aktivno radeći na popravljanju putne, energetske i komunalne infrastrukture, na sveobuhvatnom poboljšanju u oblasti obrazovanja, zdravstva, sporta, odnosno života u celini izjavio je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

On je u razgovoru za Medijsku grupu „Lotel“ istakao da će predstojeća izgradnja brzog puta Loznica-Šabac i auto-puta Ruma-Šabac imati ogroman značaj za Loznicu i zapadni deo Srbije, pre svega sa stanovišta njenog daljeg privrednog razvoja.

„Izgradnja puta popraviće nivo poslovnog okruženja Loznice i susednih gradova, značajno će uticati na nivo bezbednosti u saobraćaju i približiće nam Novi Sad, Beograd i druge značajne industrijske i trgovinske centre u zemlji“, naglasio je gradonačelnik.

Objasnio je da uz dobru putnu infrastrukturu i dobru povezanost „ništa nije daleko“, a da se dobrim putevima brže stiže što istovremeno ubrzava protok robe, ljudi i kapitala.

„Po osnovu ostvarivanja prihoda iz tranzita to će biti značajan tranzitni pravac. To smo decenijama čekali i za to smo i mi u Loznici i naša država godinama stvarali uslove“, ukazao je čelni čovek grada.

Naglašavajući da ništa brže i bolje ne povezuje ljude kao mostovi i putevi Petrović je istakao da izgradnja brzog puta predstavlja mogućnost da se u pogledu privrednog povezivanja, na ekonomskom planu, integriše istočni deo Republike Srpske i zapadni deo Srbije o čemu brine državno rukovodstvo, a da će Loznica nastaviti da prati političke tokove i ostvaruje dobre odnose sa svojom državom.

Jedan od rezultata dobre saradnje je, kako je istakao, činjenica da u Loznici imamo dva velika strana investitora u oblasti automobilske industrije čije investicije imaju nacionalni karakter („Mint“ i „Adient“).

Foto: Redakcija

Kako je gradonačelnik rekao, obe kompanije, kineska i američko-belgijska, direktno će uposliti 2500 ljudi, dok će kroz indirektne vidove saradnje sa kooperantima taj broj biti dva do tri puta veći.

„Kada imate ljude koji rade to vam daje sigurnost, nove mogućnosti i ono što je ključ je da na osnovu tih krucijalnih stvari svako od nas može da planira svoje aktivnosti i svoju budućnost kako bi je sebi i svojoj zajednici učinio izvesnijom“, naveo je.

Prema njegovim rečima, svi projekti i aktivnosti na lokalnom nivou imaju za cilj podizanje kvaliteta života naših sugrađana kako bi se ohrabrili da ostaju da žive i rade u svom gradu i zemlji.

Foto: Redakcija

„Mislim da smo na dobrom putu da to zajedno sa narodom ostvarimo“, rekao je ukazujući da je na osnovu dosadašnjih ostvarenih rezultata uspostavljeno međusobno poverenje sa građanima koji daju ogroman doprinos u definisanju prioriteta rada, te da je ubrzan privredni rast garancija finansijskih mogućnosti za realizaciju novih projekata“, ocenio je Petrović.

Govoreći o oblasti zdravstva, za koje je rekao da je možda i najosetljivije pitanje, osvrnuo se na trenutne radove na rekonstrukciji Opšte bolnice u Loznici, precizirajući da će po okončanju tih radova naš grad biti svrstan među šest gradova u Srbiji koji će imati jednu od najsavremenijih bolnica kada je u pitanju drugi nivo lečenja. To će, kako je istakao, biti prvenstveno značajno za naše građane, ali i za ljude iz susednih opština (Krupanj, Ljubovija, Mali Zvornik).

Iz budžeta grada se, prema njegovim rečima, finansira izrada projektne dokumentacije i nadzor dok se ostatak sredstava obezbeđuje preko Kancelarije za javna ulaganja Vlade RS.

Za radove na rekonstrukciji hirurško-ginekološkog bloka je sproveden tender i izabran je izvođač radova koji će uskoro biti uveden u posao, a ta investicija vredna je više od milijardu dinara.

Kako je gradonačelnik Loznice naglasio, svi objekti u krugu bolnice biće u potpunosti rekonstruisani i opremljeni jer su nam potrebne ustanove koje će moći da odgovore na potrebe naših građana.

„Imamo dobre zdravstvene radnike kojima bi trebalo da napravimo bolje uslove za rad i da im obezbedimo savremeniju opremu kako bi lakše uspostavljali dijagnozu“, objasnio je i zahvalio se zaposlenima i pacijentima u gradskoj bolnici koji više od godinu dana imaju otežane uslove rada i lečenja, ali i istakao da je to neophodno.

Petrović je ukazao da je pre mesec dana u Vladi Srbije održan i sastanak na temu izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – projekat koji se prema njegovim rečima odvija precizno i po planu.

Kako je istakao definisana je lokacija i njena namena i planirano je da početkom iduće godine bude raspisan tender za izgradu tog postrojenja. Njegovom izgradnjom pitanja komunalnog otpada biće rešeno kroz eko-sistem Tamnava koji će obuhvati oko 15 lokalnih zajednica sa sedištem na Ubu, dok će transferna stanica biti na granici sa Osečinom.

Nova ideja za Loznicu i Srbiju

Po ugledu na konkurs „Moja ideja za moju Loznicu“ koji je prošle godine raspisan na njegovu inicijativu gradonačelnik je najavio da će uskoro predstaviti svoju novu ideju.

„Preostaje da ideja prođe određene procedure kroz organe grada i dobije zvaničnu potvrdu, a siguran sam da će je preuzeti cela Srbija i to će biti program trajnog karaktera“, rekao je gradonačelnik.

Značajni projekti iz oblasti sporta

„Pre mesec dana dobili smo glavni projekat za izgradnju novog gradskog stadiona, velelepnog zdanja sa kompletnom infrastrukturom i pomoćnim terenima, koji će moći da primi 8300 gledalaca što će doprineti poboljšanju uslova za bavljenje sportom“, rekao je Petrović.

Najavio je da u dogovoru sa Atletskim savezom Srbije očekuje da do kraja godine bude urađen i projekat za izgradnju atletskog stadiona u Loznici čija će vrednost biti oko 23 miliona evra, a za obe investicije biće planiran deo sredstva u budžetu grada za iduću godinu.

Autor: Danica Pavlović

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.