Dragica Savičić. Foto: Privatna kolekcija

ISPOD VELOVA VREMENA: PRVI „DANI DEČJE POEZIJE I PROZE“

LOZNICA (20. septembar 2018) – Tekst prvog konkursa za „Dane dečje poezije i proze“ objavljen je ne samo u „Dečjim novinama“ iz Gornjeg Milanovca, već i u drugim dnevnim, nedeljnim i dečjim listovima, kao što su „Glas Podrinja“, „Ekspres Politika“, „Vesela sveska“, zagrebački „Vjesnik“, sarajevsko „Oslobođenje“, „Nova Makedonija“, „Ljubljanske novine“ i druge.

Meni je bio dostupan list „Tik-tak“, u kome je, takođe, objavljen konkurs. „Na konkurs slati originalne neobjavljene radove, potpisane punim imenom i prezimenom. Učestvovati mogu sva deca od prvog do osmog razreda osnovne škole“. Objavljeno je da će žiri dodeliti dve prve, dve druge i šest trećih nagrada. Nagrađeni će biti gosti Draginca, a nagrade su knjige i spomen-diplome. Pod naslovom „Najbolje očekuju lepe nagrade“ u listu „Tik-tak“ sa početkom školske godine ponovo su pozvani osnovci da pošalju svoje radove.

Naši poznati pisci za decu bili učesnici prvog nastupa mladih literata u draginačkoj osnovnoj školi. Foto: Istorijski arhiv Šabac

Do označenog roka prispelo je više od tri hiljade radova iz cele Jugoslavije: iz Beograda, Rovinja, Splita, Sarajeva, Subotice, Sombora, Tuzle, Kragujevca, Kraljeva itd. Kako navode ondašnje novine, „mlade poete i pripovedači iz svih naših republika“.

U „Lozničkim novinama“ od 4. oktobra 1985. godine pod naslovom „Draginac 85“ donosi se vest da je stručni žiri doneo odluku o deset nagrađenih radova. Najavljeni su i gosti jugoslovenski pisci za decu: Mira Alečković, Dobrica Erić, Šimo Ešić, Mošo Odalović, Pero Zubac, Branko Živković i drugi. Žiri je bio u sastavu Ljubomir Ćorilić (predsednik), Milinko Žugić, Radomir Maksimović i Branko Živković i ovom prilikom doneo je jednoglasnu odluku.

Sa uručivanja priznanja najuspešnijim učesnicima na prvom konkursu “Dani dečje poezije i proze”. Foto: Istorijski arhiv Šabac

Prvo mesto su osvojili Srđan Mihić iz Zenice za pesmu „Moj otac, div Željezare“ i Sanja Đerić iz Zemuna za priču „Slušao sam kazivanje starog ratnika“. Drugo mesto su delili Tatjana Žorić iz Herceg Novog za pesmu „Godine“ i Aleksandra Delibašić iz Andrijevice za priču „Poslednje pismo“. Među šest dobitnika treće nagrade su i dve učenice iz ovog kraja: Jelena Stojković iz Draginca za pesmu „Palima za slobodu u Dragincu“ i učenica osnovne škole u Tekerišu Snežana Milinković za priču „Deda Zlatanova svetinja“.

(Nastaviće se…)

Autor: Dragica Savičić