Centar za azil u Banji Koviljači. Foto: TV Lotel

IZ ISLAMA PREŠAO U PRAVOSLAVLJE: MUHAMED POSTAO MIHAILO

Muhamed Barhordari iz Irana iz islama prešao u pravoslavlje. Na dan krštenja, praznik Prepodobnog Mihaila, uzeo ime po tom ruskom svetitelju.

LOZNICA (7. februar 2019) – Iranac Muhamed Barhordari (46) iz Teherana polovinom prošle godine sa suprugom u izbegličkoj koloni stigao je u Srbiju, a pre nekoliko dana prešao je u pravoslavlje i u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Loznici krstio se i dobio novo ime – Mihailo.

Barhordari je izrazio želju da nakon promene imena i vere postane i naš državljanin, jer je Srbija za njega slobodna zemlja i, kako je rekao za „Loznički nedeljnik“, uskoro će i njegova supruga Atusa (35) preći u pravoslavlje, a u junu, odmah po rođenju, krstiće i dete koje čekaju.

Muhamed Barhordari. Foto: TV Lotel

– Došao sam u Srbiju pre sedam meseci i za sebe tražio odgovore vezane za veru. Ranije sam kao pisac i arheolog koji se bavio kaligrafijom proučavao i čitao o hrišćanstvu – naveo je Barhordari.

On je dodao da je tom prilikom saznao da ovde postoji Srpska pravoslavna crkva, kojoj se obratio i dobio odgovore na sva svoja pitanja, tako da je odlučio da prihvati pravoslavlje.

– Srbiju sam i ranije doživljavao kao prijateljsku državu, a u toku boravka ovde uverio sam se da su ljudi fini, dobronamerni i pristojni, a pažnjom koju su mi ukazali, samo su me učvrstili u želji da ostanem da živim u ovoj državi – naglasio je Barhordari.

Ovaj Iranac trenutno je sa suprugom smešten u Centru za azil u Banji Koviljači, gde intenzivno uči srpski jezik, a kako osim iranskih jezika govori i arapski i engleski, uvek rado pomaže u komunikaciji sa onima koji utočište traže u toj ustanovi.

– Ovde se osećam slobodno, podneo sam zahtev za azil i u toku je procedura za koju se nadam da će biti pozitivno okončana – istakao je Barhordari.

Sveštenik u lozničkoj Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice Miloš Petrović, koji je krstio Mihaila i predložio mu ime i kuma Slavišu Miletića, rekao je za naš list da je sa Irancem vodio duge razgovore i shvatio da je on odlučan da prihvati pravoslavnu veru.

Miloš Petrović. Foto: TV Lotel

– Rekao mi je da je izučavao hrišćanstvo u Iranu zbog čega je čak bio i u zatvoru. Video sam da je u pitanju obrazovan i čestit čovek. Kada je stigao u prihvatni centar u Banji Koviljači, odmah je otišao u crkvu i rekao da hoće da se krsti. Poslali su ga kod mene jer znam engleski i od tada se često družimo – kazao je Petrović.

Autor: Svetlana Ilić