IZ RADA GRADSKOG UDRUŽENJA PENZIONERA LOZNICE

Popusti za određene proizvode i usluge uz upotrebu senior kartica, besplatan gradski prevoz, vaučeri u iznosu od 5000 dinara za odlazak u neko od odmarališta u Srbiji ili mogućnost besplatnog banjskog lečenja – neke od pogodnosti za lozničke penzionere. Početkom februara počele i prijave za nabavku ogreva za iduću grejnu sezonu uz povlašćene uslove.

LOZNICA (14. mart 2019) – Podela senior kartica za ukupno 17.000 penzionera, koliko ih je na teritoriji grada Loznice, na osnovu kojih mogu da ostvare popust pri kupovini u određenim uslužnim radnjama, počela je prošle godine, a naši najstariji sugrađani mogu ostvariti i druge brojne pogodnosti iz različitih oblasti preko gradskog Udruženja penzionera Loznice, dok su im pojedine povlastice omogućene i odlukama Skupštine grada.

Popuste u trgovinama uz upotrebu senior kartica koje izdaje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje moći će da ostvare svi penzioneri, a takva procedura počeće da se primenjuje nakon što predstavnici lokalne samouprave potpišu ugovore sa vlasnicima uslužnih radnji koji će pojedinačno odrediti i procenat uštede.

Foto: Ilustracija

Kako su objasnili u gradskom Udruženju penzionera Loznice, za dobijanje senior kartica neophodno je da penzioneri donesu fotografiju formata kao za ličnu kartu ili pasoš u penzionersko udruženje, gde popunjavaju zahtev, a u roku od sedam do deset dana dobijaju svoju karticu.

Odlukom Skupštine grada Loznice penzionerima i sugrađanima starijim od 65 godina upotrebom povlastica omogućeno je i pravo na besplatan gradski prevoz, kao i 20 odsto popusta na međugradski, a kako je za naš list rekao predstavnik Udruženja penzionera u Loznici Milan Jugović, do sada je podeljeno više od 2000 takvih povlastica.

Foto: Redakcija

Penzionerima su dostupni i vaučeri u iznosu od 5000 dinara (sredstva opredeljena iz republičkog budžeta), koje mogu iskoristiti za odlazak u banju ili drugo odmaralište u Srbiji, a u toku su i prijave penzionera za besplatno banjsko lečenje.

– Prošle godine za besplatno banjsko lečenje prijavilo se ukupno 700 penzionera, a nakon njihovog bodovanja prema utvrđenim kriterijumima i formiranja rang liste na besplatno lečenje otišlo je 138 – naveo je Jugović.

Kako je istakao, početkom prošlog meseca, kao i svake godine, počelo je prijavljivanje penzionera za nabavku ogreva (drva i uglja), a penzioneri koji preko Udruženja naručuju ogrev za zimu imaju pravo na beskamatno odloženo plaćanje na 10 mesečnih rata.

Jugović je naglasio da je Udruženje sa dostavljačima za iduću grejnu sezonu ugovorilo 2500 metara kubnih drva i da je do sada naručeno 2100 metara kubnih, a prijavljivanje će trajati do utroška zaliha.

– Prijave za nabavku zimnice počinju u septembru, a plaćanje je na tri, četiri ili pet mesečnih rata bez kamate, što je i te kako dobra pogodnost za penzionere. Pored toga, Udruženje nabavlja i pakete suhomesnatih proizvoda od po 10 kilograma po ceni od 3.800 dinara, koji se mogu platiti na tri mesečne rate – objasnio je.

Lozničko Udruženje penzionera za svoje članove (oko 5000 članova) organizuje i jednodnevne izlete, razne vrste druženja, a svake subote u prostoriji Udruženja, koja ima 150 mesta, za njih budu organizovane i zabave uz muziku.

Autor: Danica Pavlović