Foto: TV Lotel

IZ RADA JAVNOG PREDUZEĆA „VODOVOD I KANALIZACIJA“: SLEDE NOVI KAPITALNI PROJEKTI

U toku procedura kojom se priprema početak izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Loznici. Očekuju se i investicije u osavremenjavanje upravljanja vodovodnom mrežom.

LOZNICA (24. januar 2019) – Javno preduzeće (JP) „Vodovod i kanalizacija“ u Loznici prethodne godine je okončalo višegodišnji projekat rekonstrukcije i izgradnje vodovodne mreže u Loznici, Zajači i Koreniti, a predviđeno je da ove godine bude pripremljena dokumentacija za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u našem gradu.

Direktor JP „Vodovod i kanalizacija“ Milan Radnić rekao je za „Loznički nedeljnik“ da će u ovoj godini biti nastavljeno sa ulaganjima u izgradnju vodovodne mreže i novim kapitalnim projektom – izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, što će biti realizovano u ovoj i narednih nekoliko godina.

Milan Radnić. Foto: TV Lotel

– Mi smo završili ciklus programa sa Nemačkom razvojnom bankom KFV. Preostaje samo da se građani u Zajači i Koreniti u narednom periodu priključuju na gradski vodovod – naveo je Radnić.

– Trenutno smo posredstvom vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i Ministarstava poljoprivrede i zaštite životne sredine u programu evropskih investicionih fondova iz kojih se finansira izrada projektne dokumentacije i pripreme tendera za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa pratećim kanalizacionim kolektorom – istakao je direktor.

– Urađeno je idejno rešenje projekta, koje je prilagođeno evropskim standardima, radi se studija izvodljivosti, utvrđena je lokacija, rešeni su imovinsko-pravni odnosi, a Vlada Srbije utvrdila je javni interes, tako da očekujemo, prema našim planovima, da krajem ove godine bude pripremljena tenderska dokumentacija za izvođača radova – objasnio je Radnić.

Prema njegovim rečima, naredne tri-četiri godine će se raditi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koje će u prvoj fazi svojim kapacitetom moći da podmiri potrebe prostora u kome živi 40 hiljada stanovnika, a u drugoj fazi za još 20 hiljada stanovnika – precizirao je on.

– Imamo najavu iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima da će biti i investicija u rekonstrukciju mreže i osavremenjavanje upravljanja vodovodnom mrežom – istakao je direktor.

– Kad su cene u pitanju, nismo ih menjali poslednje četiri godine i tako će biti i u 2019. godini – naveo je Radnić.

Autor: Svetlana Ilić