Foto: Ilustracija

IZ TURISTIČKE AGENCIJE „KONDOR TIS“: SKUPLJE POLISE, ALI NE I LETOVANJE

U zavisnosti od prometa koji ostvaruju, turističke agencije će prema novom cenovniku imati obavezu da izdvoje najmanje 3500 evra osiguravajućim kućama za polise osiguranja. Odluka o poskupljenju polisa neće uticati na dosadašnji način poslovanja lozničke turističke agencije „Kondor tis“.

LOZNICA (28. mart 2019) – Odluka osiguravajućih kuća da uvećaju cene polisa osiguranja i do 800 odsto neće prouzrokovati uvećanje cena putovanja za ovdašnje krajnje korisnike turističkih aranžmana (putnike), iako će to značiti dodatna finansijska izdvajanja za turističke organizacije.

Kako je za naš list rekla direktorka lozničke turističke agencije „Kondor tis“ Slobodanka Coka Stević, zbog ovogodišnjeg poskupljenja polisa osiguranja turističke agencije imaće obavezu da izdvoje znatno više novca osiguravajućim kućama što, kako smatra, ni na koji način neće doprineti boljoj sigurnosti putnika.

Foto: Privatna kolekcija

– U zavisnosti od prometa koji ostvaruju, a prema novom cenovniku, neophodno je da turističke agencije ove godine izdvoje najmanje 3500 evra osiguravajućim kućama. Agencije koje dugo posluju na tržištu to poskupljenje neće značajno osetiti, dok one koje su u razvoju i imaju mali obim posla mogu biti ozbiljno ugrožene – smatra Stevićeva.

Kako je rekla, bez obzira na veličinu agencije (mala, srednja ili velika) nijednoj neće prijati poskupljenje jer će predstavljati dodatno finansijsko opterećenje, ali je objasnila da takva odluka neće uticati na poslovanje „Kondor tisa“ s obzirom na to da ta loznička turistička agencija na tržištu postoji i uspešno posluje punih 20 godina.

Istakla je i da će klijenti imati jednak nivo sigurnosti prilikom putovanja kao i pre poskupljenja polise i naglasila da poskupljenje ne bi trebalo da utiče na cene turističkih aranžmana.

– I dalje će vladati borba za putnike i svako će se snalaziti na svoj način, a „Kondor tis“ neće uvećati cene turističkih aranžmana zbog uvećanja cena polisa.

Odlukom o poskupljenju polisa najviše su pogođene male agencije, koje bi zbog toga mogle da prestanu da se bave organizacijom putovanja, a Stevićeva je mišljenja da male agencije „mogu raditi subagenturu i da svakako mogu pronaći način da opstanu na tržištu“.

– Vreme će pokazati da li će to biti kroz Zakon o garancijama putovanja ili kroz sopstveno snalaženje u poslu – istakla je.

Osiguravajuća kuća polisama garantuje da će za određenu agenciju i njihove putnike obezbediti do 300.000 evra odštete u slučaju insolventnosti ili lošeg izvršenja aranžmana, a do drastičnog povećanja njihovih cena došlo je zbog prošlogodišnjih prevara pojedinih turističkih agencije kada je nekoliko osiguravajućih kuća pretrpelo veliku štetu.

Autor: Danica Pavlović

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.