Foto: Redakcija

IZBORI ZA ČLANOVE SAVETA MESNIH ZAJEDNICA: BIRA SE KANDIDAT, A NE LISTA

U Loznici će izbori za članove saveta u 56 mesnih zajednica biti održani 1. decembra 2019. godine. Izborne radnje teku od 1. novembra, a rok za podnošenje prijave kandidata ističe sutra u ponoć.

LOZNICA (14. novembar 2019) – Predsednica Skupštine grada Loznice Milena Manojlović Knežević 25. oktobra donela je odluku o raspisivanju izbora za članove saveta mesnih zajednica (MZ), koji će biti održani 1. decembra, a izborne radnje počele su 1. novembra ove godine – rekao je načelnik Gradske uprave Loznice Vladimir Radojčić za „Loznički nedeljnik“.

– Odmah po donošenju odluke o raspisivanju izbora u mesnim zajednicama Izborna komisija je počela sa radom i u skladu sa tim donela je uputstvo o sprovođenju izbora uz koje je odštampan i set obrazaca koji će se koristiti za izborne radnje – objasnio je Radojčić.
On je podsetio da su izborne radnje počele 1. novembra, a da je prva bila početak prijave kandidata koja traje do 15. novembra u ponoć, odnosno do 24 časa.

– Da bi se građanin kandidovao za ove izbore, potrebno je da podnese prijavu na propisanom obrascu u kojoj će navesti osnovne lične podatke, zatim potvrdu da je upisan u birački spisak mesne zajednice za koju se bira i izjave podrške građana koji takođe žive na teritoriji te MZ – objasnio je naš sagovornik.

Prema novoj odluci, glavne izmene se odnose na smanjenje broja članova saveta MZ u zavisnosti od broja birača na njenom području, kao i na uvođenje većinskog sistema izbora, gde građani glasaju za kandidata, a ne za izborne liste kao do sada, pri čemu je u cilju olakšavanja procesa kandidovanja smanjen i broj potpisa građana koji daju podršku određenim kandidatima.

– Tako sada kandidate za članove saveta moraju podržati svojim potpisima najmanje tri građanina u mesnim zajednicama do 300 birača; pet u onim od 301 do hiljadu; deset ako imaju od 1001 do 3000 birača i 15 građana u onoj mesnoj zajednici koja ima više od 3000 birača, a svaki građanin može podržati samo jednog kandidata – precizirao je načelnik.

Izjava birača i podnošenje prijave kandidata za člana saveta daju se pred službenicima Gradske uprave Loznice, što znači da se potpisi neće overavati kod nadležnih organa kao do sada.

– Formirano je 20 detaširanih jedinica pisarnice Gradske uprave Loznice, koje se nalaze širom teritorije grada Loznice, dakle išli smo ka građanima da bismo im omogućili da što lakše podnesu prijave ili daju podršku svojim kandidatima – objasnio je Radojčić.

Mandat članova saveta traje četiri godine, odnosno do izbora novog saveta, a izbori u mesnim zajednicama biće održani 1. decembra ove godine u periodu od 8 do 18 časova.

Autor: Svetlana Ilić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.