Foto: TV Lotel

IZLOŽBA U OKVIRU „SVETA ŽENA“: ČAROLIJA SVETLUCAVIH SVETOVA

U okviru programa manifestacije „Svet žena“ u Muzeju Jadra otvorena izložba stakla i slika beogradske slikarke Jelene Milošević Jovanović. Autorka inspirisana srednjovekovnim vezom i freskama na staklu i platnu.

LOZNICA (21. mart 2019) – Samostalnom izložbom stakla i slika pod nazivom „Duša od stakla i snaga poteza“ u Muzeju Jadra je u okviru manifestacije „Svet žena“ protekle sedmice lozničkoj publici predstavljena beogradska slikarka i dizajnerka Jelena Milošević Jovanović.

Autorka je na izložbi prikazala deo svog stvaralaštva, unikatne, ručno oslikane predmete primenjene umetnosti od stakla – vaze, čaše, tanjire i velike boce, od kojih su neki nastali tehnikom ručno duvanog stakla, kao i oslikane komade stakla stare više od jednog veka iz porodične kolekcije.

– Čast mi je i zadovoljstvo da budem deo ove priče i predivne manifestacije „Svet žena“. Ovom prilikom sam izložila slike i kolekcije stakla, povukla sam jedan deo iz Narodnog muzeja u Beogradu, gde postoji stalna postavka, a to su ručno duvana i ručno slikana stakla sa specijalnim bojama, zlatom i vizantijskom zlatnom niti koja se prepliće i sve je to deo neke moje dugogodišnje priče – rekla je Jelena Milošević Jovanović prilikom otvaranja izložbe.

Foto: TV Lotel

Ona je dodala da je veći deo života provela po svetu i da ta stakla i slike imaju u kolekcijama Opra Vinfri, Princ Albert od Monaka, Madlena Cepter, porodica Đoković, porodica Mendela, Klintonovi…

– Jako mi je drago da i vaša publika može da vidi jedan deo tih mojih svetova – poručila je autorka.

Čarolija koja svetluca i daje život

Lični stvaralački izraz Jelene Milošević Jovanović, u kojem preovlađuje svetlucavi sjaj igre svetlosti i senke, srebrnih i zlatnih niti koje je prenela i na svoje slike u kombinaciji raznih tehnika (akrilika, ulja, peska i svetlucavih prahova), traje 25 godina i za svaki rad autorka daje sertifikat o tome da je to ručni rad, unikat i duvano staklo.

Prema rečima autorke, njene slike pripadaju modernom i apstraktnom, ali su za nju one i kombinacija jer kao ikonopisac voli i duhovni svet, pa kada stvara slike sa duhovnim temama one imaju moderan prizvuk i potpuno su asocijativne.

– Svaka slika može da govori sama za sebe, a lepota je uvek u pogledu posmatrača, pa on može na njoj otkriti i ono što ja ne znam. Slike su nastajale poslednjih nekoliko godina i veći deo pripada privatnim kolekcijama – naglasila je umetnica.

– Kombinovane su tehnike kojima dodajem i neke moje specijalne svetlucave prahove i to je ona čarolija koja svetluca i daje život. Moje slike imaju neku poruku i život. Kada se pomerite, slika zasvetli i kao da vam daje neki znak da vas vidi – objasnila je Jelena Milošević Jovanović.

Autor: Sanja Dimitrić Nešić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.