Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa investitorima iz Kine koji će otvoriti fabriku u Loznici. Foto: Gradska uprava

KINESKA FABRIKA U LOZNICI: POČETAK VELIKOG RAZVOJA

Predstavnici kineske kompanije Mint automotiv Jurop boravili u Loznici i sa predstavnicima Vlade Srbije i Grada Loznice potpisali Okvirni sporazum za otvaranje industrijskog proizvodnog pogona u našem gradu, koji će imati 1000 zaposlenih. Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović najavio da će kroz nekoliko nedelja početi radovi na izgradnji fabrike istakavši da će u realizaciju tog posla biti uključen i veliki broj lozničkih privrednika.

LOZNICA (10. oktobar 2018) – Kineska kompanija Mint automotiv Jurop (Minth Automotive Europe doo Loznica) otvoriće u Loznici novi proizvodni pogon iz sektora automobilske industrije koji će uposliti 1000 radnika, što je navedeno u Okvirnom sporazumu koji je prošlog četvrtka potpisan u Predsedništvu Vlade Srbije u Beogradu, a početak izgradnje fabrike predstoji nakon zaključivanja konačnog ugovora.

U ime Vlade sporazum je potpisao ministar privrede Goran Knežević, sa kineske strane to su učinili direktor Čirplan Limited kompanije (Cheerplan (HK) Limited) Čin Jong Huon i direktor Mint automotiva Čing Li Vong, a kao predstavnik grada potpisnik je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i direktor Mint automotiva Čing Li Vong potpisuju okvirni sporazum. Foto: Gradska uprava

Iz kabineta predsednika Srbije saopšeno je da je predsednik Aleksandar Vučić prilikom sastanka sa predstavnicima kompanije istakao važnost ovog projekta za zapadnu Srbiju: „Rekao sam da će imati najbolje uslove u Srbiji. Hoćemo da otvorimo radna mesta, da vratimo život u zapadnu Srbiju“.

Saopšteno je i da se kompanija Mint ovim sporazumom opredelila da u novi pogon u Loznici, gde će proizvoditi aluminijumske krovne nosače, obloge za vozila, aluminijumske okvire za vrata i akumulatore, uloži 100 miliona evra i zaposli 1000 radnika, a investicija će biti realizovana u više faza.

Takođe, kompanija je zainteresovana i za Green field investiciju u oblasti hotelijerstva, a njeni predstavnici su obavestili predsednika Vučića kako planiraju da godišnje pošalju 300 dece iz Loznice na školovanje i usavršavanje u Kinu.

Ministarstvo privrede je saopštilo da je kompanija Mint automotiv Jurop, kao i Čirplan Limited deo Mint grupacije sa sedištem u Kini i da je među vodećim svetskim dobavljačima u projektovanju, proizvodnji i prodaji strukturnih delova, obloga i dekorativnih delova putničkih vozila.

Mint grupacija ima proizvodnju na više od 30 lokacija u Kini, na Tajlandu i u Meksiku, a izvozi u Australiju, Evropu, Severnu Ameriku, Japan i jugoistočnu Aziju, dok svojim proizvodima snabdeva glavne proizvođače automobila koji imaju više od 80 odsto udela na globalnom tržištu.

Gradonačelnik Petrović je 3. oktobra u sedištu lokalne samouprave primio članove kineske delegacije sa kojima je obišao industrijsku zonu u Loznici, zatim su posetili Gučevo, Tršić i Tronošu, a potom su imali sastanak u sedištu Gradske uprave.

Čelnici grada sa gostima iz Kine na sastanku u Loznici. Foto: TV Lotel

O susretu sa gostima iz Kine i njihovim poslovnim planovima u našem gradu Petrović je govorio na konferenciji za medije prošlog petka u sedištu Srpske napredne stranke (SNS) u Loznici.

– Predstavnici kineske kompanije koji će ovde uložiti ogromna sredstva i na taj način doneti novu tehnologiju, nova znanja i drugačiji pogled na život oduševljeni su Loznicom, a nisu krili ni zadovoljstvo zbog lepote i bogatstva kulturno-istorijskog nasleđa ovog kraja – rekao je Petrović

Predsednica Skupštine grada Milena Manojlović Knežević (četvrta zdesna) sa saradnicima i članovima kineske delegacije u obilasku industrijske zone u Loznici. Foto: TV Lotel

– Kao predstavnici grada Loznice, zajedno sa predstavnicima Vlade i predsednikom Republike, pozvani smo da im uzvratimo posetu i obiđemo njihovu kompaniju, što ćemo verovatno učiniti do kraja meseca – dodao je on.

Objasnio je da nakon potpisivanja Okvirnog sporazuma i njegovog izlaganja na redovnoj sednici Vlade RS preostaje da predstavnici kompanije dostave konačan biznis plan nakon čega će uslediti potpisivanje konačnog ugovora.

Naveo je da će kroz nekoliko nedelja ovde započeti radovi na izgradnji kineske fabrike i ukazao da će uz belgijsko-američki „Adient“ i kompaniju „Rio Tinto“ Loznica kao lider zapadnog dela Srbije dobiti jaku ekonomsku i privrednu osnovu za unapređenje celokupnog društvenog života, naglašavajući da će „postavljanje kamena temeljca biti prilika da oni koji su zaslužniji i kompetentniji od njega kažu više detalja o izgradnji i otvaranju fabrike“.

Gradonačelnik Vidoje Petrović na konferenciji za novinare ukazao na razvojni značaj kineskih ulaganja. Foto: Redakcija

Kako je istakao, kompletna fabrička proizvodnja biće plasirana u zemlje Evropske unije, kao i na područje Azije, Rusije i Amerike, a uporedo sa izgradnjom fabrike, kineski investitor će graditi i hotel sa najmanje 100 apartmana.

Autor: Danica Pavlović

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.