Foto: TV Lotel

KNJIŽEVNIK MATIJA BEĆKOVIĆ PRED LOZNIČANIMA: ČOVEK JE ONO ŠTO PAMTI

Stotinu ličnosti i portreta u knjizi Matije Bećkovića čine lični portret autora sa stotinu njegovih lica kroz koja je pokušao da opeva svoje prijatelje. Prvi stihovi koje je zapisao u knjizi i pročitao na predstavljanju knjige pred lozničkom publikom posvećeni patrijarhu Pavlu.

LOZNICA (16. maj 2019) – U kripti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Lagatoru predstavljena je knjiga pesama „Sto mojih portreta“ srpskog akademika i pesnika Matije Bećkovića, koji je kroz stihove prikazao svoje prijatelje, drage istaknute i ugledne ličnosti koje su višestruko obogatile njegov život i kao takva, kako je rekao, „knjiga jeste njegova verzija autobiografije o drugima“.

Tom prilikom Bećković je naveo da sto portreta o kojima govori u knjizi zapravo čine njegov lični portret sa stotinu njegovih lica kroz koja je pokušao da opeva svoje prijatelje.

Foto: TV Lotel

– Čovek je ono što pamti. To što pamtimo smo mi i to je naš identitet, a ono što smo zaboravili izgleda da nije ni bilo dostojno pamćenja – rekao je Bećković.

On je istakao da svaki autor ima svoje usmeno stvaralaštvo koje ljudi često mogu da zaborave, ali da papir pamti umesto njih.

Objasnio je da ne zna zbog čega je zapamtio samo pojedine događaje iz mnogobrojnih susreta sa svojim prijateljima, „možda jer su upravo ti događaji vapili da budu zabeleženi“, ali i istakao da su svi detalji u knjizi istiniti jer bi bilo besmisleno da ih izmišlja.

– Usmena zaostavština, koja ukoliko se ne zapiše bude zaboravljena, važna je za ljude o kojima pišemo podjednako koliko za poeziju. Nadam se da će se posle mene, jer mislim da niko nije napisao nešto slično ovom delu, i drugi setiti svojih prijatelja i ovekovečiti svoje uspomene sa njima – naveo je Bećković.

Autor je knjigom „Sto mojih portreta“ objedinio pesničke slike Meše Selimovića, Branka Ćopića, Dobrice Ćosića, Desanke Maksimović, Branka Miljkovića, Duška Radovića, Stevana Raičkovića, Milorada Ekmečića, Miće Popovića, Miodraga Pavlovića i drugih.

Prema njegovim rečima, prva pesma koju je napisao, a koju je i pročitao na predstavljanju knjige pred lozničkom publikom bila je pesma posvećena patrijarhu Pavlu, naglasivši da je imao sreću da ga često sreće i da razgovaraju.

– Drago mi je da je poezija živa, da pesnike još uvek zovu, slušaju i čitaju, iako pojedini tvrde da je vreme poezije prošlo i da su pesnici „odsvirali“ svoje. Možda negde jesu, ali u Srbiji nisu – zaključio je Bećković.

Knjiga je objavljena u izdanju Novinsko-izdavačkog društva kompanije „Novosti“, a njeno predstavljanje ovdašnjoj publici u kripti nove crkve na Lagatoru, u sredu 8. maja, organizovano je povodom obeležavanja slave kripte tog hrama i značajnog jubileja – tri decenije otkako je vladika Lavrentije na čelu Eparhije šabačke.

O knjizi i njenim junacima, znamenitim ljudima koje je Bećković umetnički ovekovečio, pored autora, govorili su i glavni i odgovorni urednik „Glasa crkve“ protođakon Ljubomir Ranković i novinar „Večernjih novosti“ Vladimir Mitrić.

U kripti crkve na Lagatoru tom prilikom okupili su se brojni poštovaoci Bećkovićevog lika i dela, naši sugrađani, stanovnici okolnih mesta, predstavnici rukovodstva našeg grada, kao i gosti iz Republike Srpske.

Organizatori književne večeri sa Bećkovićem i njegovog susreta sa Lozničanima bili su kompanija „Novosti“ i Nova crkvena opština loznička.

Autor: Danica Pavlović