Foto: TV Lotel

KUD “KARADŽIĆ”: ZLATNO ODLIČJE ZA ISTRAJAN RAD GENERACIJA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je na Sretenje Kulturno-umetničko društvo “Karadžić” Zlatnom medaljom za zasluge. Želja članova Društva da se dobijeno priznanje opravda daljim uspešnim radom.

LOZNICA (23. februar 2021) – Kulturno-umetničko društvo (KUD) “Karadžić” iz Loznice koje je već zakoračilo u 171. godinu postojanja i rada dobitnik je odlikovanja Zlatna medalja za zasluge koje je povodom Dana državnosti na praznik Sretenje, 15. februara, zaslužnim pojedincima i institucijama u Beogradu uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Povodom dodele značajnog priznanja – Zlatne medalje za naročite zasluge u predstavljanju Republike Srbije i postignute rezultate u očuvanju kulturno-umetničkog nasleđa povodom 170 godina postojanja i rada KUD “Karadžić”, u prostorijama Društva održana je konferencija za novinare na kojoj su članovi “Karadžića” izneli svoje utiske izrazivši veliko zadovoljstvo dobijanjem ovog važnog odličja.

“Meni je posebna čast, kao predsedniku KUD “Karadžić” kojem je uručeno ovo značajno priznanje za 170 godina postojanja društva, za 170 generacija koje su prošle kroz ovo društvo, za sve one koji su svoje slobodno vreme, svoj talenat, svoje umetničke sklonosti i sve ostalo što zahteva jedan požrtvovan rad u jednom kulturno – umetničkom društvu uložili u istorijat “Karadžića”, rekao je predsednik Društva Dragan Tošić.

Foto: TV Lotel

On je primajući medalju, kako je rekao, pomislio „i na sve one koji više nisu među nama a koji su svoje živote utkali u rad ovog društva, kao i na sve aktivne članove koji i danas, sa mnogo problema i mnogo odricanja žele da pruže svoj maksimum u radu Društva. Ovo priznanje je, ne samo meni, nego verujem, i svakom članu “Karadžića” izuzetno značajno“.

„Žao mi je što u ovakvim okolnostima nismo uspeli da se okupimo u mnogo većem broju, da barem aktivni članovi društva kojih ima preko 500 podele radost zajedno sa nama, ali to ne umanjuje ni moju ličnu, a ni radost čitavog KUD “Karadžić” zbog jednog ovakvog priznanja”, rekao je Tošić.

Dodao je da mu je želja da Društvo nastavi postojanje, da opravdava značaj ovog priznanja i da dalje pronosi slavu ne samo KUD-a nego i slavu našeg grada i Srbije širom sveta baš kao što su to činili 170 godina.

Tošić je podsetio da je ovo značajno priznanje “Karadžiću” uručeno nakon dosta godina jer odličje ovakvog ranga, a reč je o Ordenu zasluga za narod sa srebrnim zracima koje je potpisao Josip Broz Tito, Društvo dobilo 1964. godine, a nakon toga, 2000. godine usledila je Vukova nagrada. Pored toga, “Karadžić” je dobitnik priznanja koja dodeljuje naša lokalna samouprava: Nagrade 23. septembar 1969. i Povelje – 2000-te godine što potvrđuje da su prepoznati vrednost i značaj onoga čime se Društvo bavi i šta radi.

Jedno od najstarijih organizovanih kulturno-umetničkih društava na Balkanu – loznički “Karadžić” danas broji preko 500 članova raspoređenih u sedam sekcija čiji članovi nastavljaju i dalje u kontinuitetu svoju misiju – očuvanje i negovanje naše nacionalne kulture i tradicije i širenje i prenošenje ljubavi prema kulturi i umetnosti na buduće generacije.

Autor: Sanja Dimitrić Nešić