Saša Mišić na radnom mestu - čarolije kulinara. Foto: Privatna kolekcija

KUVAR SAŠA MIŠIĆ OŽIVLJAVA SRPSKU TRADICIJU I ZABORAVLJENE UKUSE

Cilj proslavljenog srpskog kuvara Saše Mišića je da postojeću domaću trpezu prilagodi na moderan način kako bi bila pristupačna narednim generacijama i da sve što je u njoj dobro i što predstavlja srpski ukus sačuva od zaborava i oplemeni. Ocenio da samo želja za uspehom nije dovoljna, a da je osnovni činilac i preduslov za uspeh u ugostiteljstvu odlučnost.

LOZNICA (17. januar 2019) – Poznati srpski kuvar Saša Mišić se pripremom i istraživanjem hrane bavi punih trideset godina, koliko je prošlo otkako je prvi put kao kuvar šegrt obukao prepoznatljivu uniformu što je, kako je rekao za naš list, bila netražena životna uloga koju je dobio i zahvaljujući kojoj je ne samo opstao, već i postao kvalitetan u svom poslu.

Sebe je opisao kao dete koje nakon toliko vremena i dosta radnog iskustva i dalje neprestano juri za odgovorima na pitanja koja su usko vezana za kulinarstvo i srpsku tradiciju.

Sa idejom da se ukusi „starih zavičaja“ iz svih krajeva Srbije objedine na jednoj lokaciji Mišić je krajem prošle godine prvi put u Loznici održao trodnevni masterklas kulinarstva u ovdašnjem kafe-restoranu „Bumerang“, a u razgovoru sa njim saznali smo da se njegov radni zadatak temeljio na pripremi zaboravljenih domaćih jela u novom ruhu.

Saša Mišić obučava mladog kolegu u bašti ovdašnjeg kafe-restorana “Bumerang”. Foto: Privatna kolekcija

Pod „starim zavičajem“ Mišić podrazumeva ukus, a kako je objasnio, ukus je ono što svako pamti i nosi sa sobom iz perioda svog detinjstva.

Negujući mišljenje da srpska kuhinja ne postoji, istakao je da je njegov cilj da postojeću domaću trpezu na moderan način prilagodi kako bi bila pristupačna i narednim generacijama, kao i da sve što je u njoj dobro i što donekle predstavlja srpski ukus sačuva od zaborava i oplemeni.

– Svaka kultura, nacija, država, sredina, teži ka boljem, a u Srbiji je, čini mi se, bilo obrnuto. U vreme kraljevine dovođeni su kuvari iz inostranstva i na dvor je uvedena francuska kuhinja. Pripadnici visokih slojeva društva težili su da (kada je ishrana u pitanju) izbrišu sve što je srpsko, tako da od 1920. godine ne postoji kontinuitet čuvanja srpske trpeze, već njeno sistemsko uništavanje – naveo je Mišić.

Kako je istakao, rezultati istraživanja koje su njegove kolege sprovele od 1995. godine pokazali su da je stanje postalo lošije: „desilo se da smo dobili izbledele i ukradene kopije tuđih jela“.

Prema njegovim rečima, zanimljivo je da će za nešto što se u svetu smatra katastrofom, mnogi u Srbiji reći da je samo loše.

– Parametri u Srbiji su drugačiji nego bilo gde u svetu. Obišao sam više od 400 ugostiteljskih objekata širom zemlje i za mene je uglavnom bio šok gotovo sve što sam imao priliku da vidim, dok je prema srpskim standardima ugostiteljstva sve to mahom bilo dobro – objasnio je Mišić.

– Mali je broj restorana koji funkcionišu normalno i koji u radu poštuju pravila struke. U pojedinim ruralnim krajevima Srbije čist krevet i tuš mogu biti dobra soba i niko se neće žaliti, dok bi se u Beogradu neko požalio i na loš pogled kroz prozor – slikovito navodi Saša.

Mišić je osnivač i direktor „Kompakt konsaltinga“, male firme koja uspešno posluje, a koja se bavi obukom, širenjem znanja iz oblasti kulinarstva i savetovanjem restorana i hotela.

Osnivač je i Udruženja kreativnih kuvara Srbije, a radne kulinarske zadatke osim u Srbiji ima i u Rumuniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Makedoniji i drugim zemljama. Pored toga, Mišić je i međunarodni sudija kulinarstva.

Naveo je da je njegovo konstantno bavljenje hranom donekle postalo istraživanje na osnovu čega je zaključio kako je mnogo toga u domaćoj ishrani postalo prazno, stakleno i besadržajno.

– Izgubili smo neku svoju srž. Čak se i u privatnom životu ugledamo na zapadne zemlje, što mi smeta. Moj pokretač u radu je punoća i sadržajnost i možda nikada neću saznati zašto to sve radim, ali važno je da mi se dopada – naveo je.

Široj javnosti Mišić je poznat kao glavni junak kulinarske emisije pod nazivom „Paklena kuhinja“, emitovane na jednoj od naših televizija, u kojoj je imao zadatak da koristeći se tajnama kulinarskog zanata, nesavršene restorane dovede u red.

Autor: Danica Pavlović

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.