Foto: TV Lotel

LOZNICA JEDINO PROJEKTNO SPREMNA ZA IZGRADNJU HELIDROMA

Potencijalna lokacija za izgradnju helidroma u Loznici u neposrednoj blizini Vatrogasnog doma na Lagatoru. Troškove podnošenja kompletne projektne dokumentacije snosiće Direktorat civilnog vazduhoplovstva, dok će zainteresovane lokalne samouprave biti u obavezi da izgrade prostor na koji će bezbedno sletati i sa kojeg će poletati helikopteri.

LOZNICA (11. septembar 2019) – Od ukupnog broja lokalnih samouprava koje obuhvata Mačvanski upravni okrug koje su uputile dopise Direktoratu civilnog vazduhoplovstva za izgradnju helidroma na njihovim teritorijama, Loznica je jedina pripremila neophodnu projektnu dokumentaciju, definisala katastarske parcele i potencijalnu lokaciju, što je važan korak do uspešne realizacije tog projekta.

Na trećoj sednici Saveta Mačvanskog upravnog okruga u Loznici načelnik tog okruga Vladan Krasavac je istakao da su sve lokalne samouprave, izuzev grada Šapca, uputile dopise i dale pozitivan odgovor na inicijativu Direktorata civilnog vazduhoplovstva za izgradnju helidroma.

– Direktorat je prepoznao značaj tog projekta u razvoju civilnog vazduhoplovstva i izašao u susret lokalnim samoupravama na taj način što će snositi troškove pribavljanja kompletne projektne dokumentacije i određenih saglasnosti – rekao je Krasavac.

Foto: TV Lotel

S druge strane, kako je naglasio, lokalne samouprave će biti u obavezi da izgrade helidrome, odnosno prostor na koji će bezbedno sletati i sa kojeg će poletati helikopteri.

– Projekat je značajan jer su lokalne samouprave izrazile potrebu za izgradnjom helidroma zbog hitnih medicinskih intervencija, potreba državnih organa i za evakuaciju i spašavanje stanovništva u slučaju vanrednih situacija – ukazao je Krasavac.

Kako je istakao, Loznica je „tri koraka ispred ostalih lokalnih samouprava“, jer je pripremila kompletnu projektnu dokumentaciju, a za početak realizacije projekta čeka se saglasnost Direktorata.

Prema rečima gradonačelnika Loznice Vidoja Petrovića, projekat izgradnje helidroma je još jedna u nizu aktivnosti koja bi naš grad trebalo da pozicionira u pozitivnom smeru, a potencijalna lokacija bila bi u neposrednoj blizini Vatrogasnog doma na Lagatoru.

Foto: TV Lotel

– Izgradnja helidroma bi bila značajna ne samo za Loznicu nego i za ceo zapadni deo Srbije. To bi bila još jedna dobra karakteristika za poslovno okruženje i život Lozničana, a doprinela bi i tome da naš grad postane pristupačniji i bliži ostalim gradovima – naglasio je gradonačelnik.

Vrednost projekta, kao i rokovi za završetak radova, biće poznati kada se pribavi saglasnost Direktorata civilnog vazduhoplovstva, nakon čega će biti definisan projektni zadatak i moći da započne ustaljena procedura izrade projekta.

Izvestioci na sednici Saveta Mačvanskog upravnog okruga, koja je održana u sredu, 4. septembra, u Gradskoj upravi u Loznici, bili su vazduhoplovni inspektori Boško Mićović i Milan Živanović iz Direktorata.

Autor: Danica Pavlović