Foto: TV Lotel

LOZNIČKI DOM ZDRAVLJA: MINISTARSTVO PREUZIMA OSNIVAČKA PRAVA OD LOKALNE SAMOUPRAVE

Bez obzira na smanjen broj radnika, tokom 2019. godine u lozničkom Domu zdravlja ostvaren obim usluga predviđen planom Zavoda za javno zdravlje. Lokalna samouprava značajna sredstva izdvajala za opremu Doma zdravlja, a od 2020. godine osnivačka prava sa Grada prelaze na Ministarstvo zdravlja, najavila je direktorka dr Branka Krasavac. U 2020. očekuju bolji kadrovski plan i više radnih mesta, posebno za osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem.

LOZNICA (2. januar 2020) – Za loznički Dom zdravlja „Dr Milenko Marin“ minula 2019. godina je u poslovnom pogledu bila dobra jer je bez obzira na smanjen broj radnika ostvaren potreban obim usluga u tom periodu, prema planu Zavoda za javno zdravlje, a bilo je i značajnih inovacija, ocenili su u toj zdravstvenoj ustanovi.

– Lokalna samouprava kao naš osnivač u prvom kvartalu prošle godine izdvojila je novac za kupovinu računarske opreme i softvera za povezivanje laboratorije sa elektronskim kartonom, ali obnovili smo i računarsku opremu kod izabranih lekara. Mnogo nam je značila ova investicija, jer mi nismo bili u mogućnosti da obezbedimo ta sredstva – rekla je direktorka Doma zdravlja dr Branka Krasavac za „Loznički nedeljnik“.

Ona je podsetila da je potpisan ugovor o poslovnoj saradnji sa kineskom kompanijom „Mint“, koja treba da počne sa radom u Loznici, za čije potrebe već obavljaju lekarske preglede, a na osnovu ugovora uspostavljena je i saradnja sa višenacionalnim kompanijama „Adient“ i „Rio Tinto“.

Foto: TV Lotel

Naša sagovornica je rekla da je „Rio Tinto“ donirao sredstva Domu zdravlja u visini od 250.000 dinara i precizirala da je tako za zdravstvenu ambulantu u Brezjaku kupljen klima-uređaj, frižider za vakcine i EKG aparat.

– Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja dobili smo, na osnovu projekta, grant za unapređenje zdravlja žena i tako smo opremili Dispanzer za žene u Domu zdravlja sa dva nova ginekološka stola sa pragovima, ginekološkim paravanima i lampama. To je vredna oprema za naš dispanzer, jer je prethodna bila izuzetno stara – naglasila je direktorka.

Podsetila je i na činjenicu da su krajem decembra uspešno obavili kontrolu reakreditacije Doma zdravlja, koja važi do 2024. budući da je dobijena na period od sedam godina.

– Akreditacija zdravstvene ustanove je izuzetno važna, istovremeno znači i „kulturu i vaspitanje“ jedne ustanove, način rada je mnogo bolji, lakši i usklađeniji i za zaposlene i za pacijente – ocenila je.

Redovne mesečne akcije besplatnih preventivnih pregleda

Direktorka se posebno osvrnula na organizaciju besplatnih preventivnih pregleda zajedno sa Opštom bolnicom, na inicijativu Ministarstva zdravlja, koji su u decembru bili prošireni i na sve zdravstvene stanice i ambulante, pa je Dom zdravlja tog dana angažovao čak 60 svojih radnika: 40 medicinskih sestara i 20 lekara.

– Izuzetno sam ponosna na njih i zahvalna, jer su tog dana radili bez naknade i pokazali svoju humanost. Najveći odziv građana na seoskom području bio je u Zajači, ali je, kao i uvek, najviše pacijenata pregledano u našoj poliklinici. Radili smo ultrazvuk abdomena, tumor markere, analize krvi i EKG preglede – navela je.

Ta vrsta pregleda posebno je značajna za osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje, ali i one koji neredovno dolaze kod lekara, pa će na inicijativu Ministarstva biti nastavljeni i tokom 2020. godine.

Autor: Draga Prokopić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.