Foto: B. Đurović

NA KOVID ODELJENJU U LOZNICI ZBRINUTO 17 PACIJENATA

LOZNICA (7. jul 2020) – Posle naglog porasta broja zaraženih korona virusom u Loznici u Opštoj bolnici otvoreno je KOVID odeljenje u delu nedavno rekonstrisanog Odeljenja za pneumoftiziologiju (Grudno odeljenje).
Već prvog dana, u nedelju 5. jula, zbrinuli su osam obolelih, sa srednje-teškom slikom, a dan kasnije već je bilo popunjeno 17 postelja. O proceduri prijema pacijenata, dr Zoran Kovačević, pomoćnik direktora lozničke Opšte bolnice je rekao:

“Građani sa simptomima ili sumnjom da su inficirani korona virusom najpre odlaze na pregled u Kovid ambulantu Doma zdravlja. Ukoliko se sumnje potvrde, oni se smeštaju na Infektivno odeljenje naše bolnice gde se uzimaju uzorci. Tek kada stignu rezultati analize i potvrda da su pozitivni, oni će biti smešteni na KOVID odeljenju.

Obično polovina onih koji dođu na pregled u Trijažni centar Doma zdravlja zahteva dalji tretman na našem Infektivnom ili Grudnom odeljenju. Veliki je pritisak proteklih dana, pa je to bio i dodatni razlog da otvorimo KOVID odeljenje u našoj bolnici.

Foto: Gradska uprava

Ne očekujemo da ćemo imati pacijente sa izrazito teškom kliničkom slikom, ali dobro smo opremljeni i imamo sedam pokretnih respiratora, od kojih su četiri stigla u subotu zajedno sa drugom opremom neophodnom za rad KOVID odeljenja. To će biti sasvim dovoljno za ono što mi očekujemo da može da se desi. KOVID odeljenje raspolaže sa 18 postelja koje se odmah koriste, a u slučaju potrebe spremno je još 20 mesta. Na Infektivnom odeljenju je 12 postelja i one su popunjene”, rekao je Kovačević.

On je dodao da raspolažu i dovoljnim brojem stručnih kadrova i da je procena da će sami moći da se izbore sa povećanim brojem pacijenata, uz napomenu da će lica koji su u teškom stanju slati za Beograd, kao što je i do sada bio slučaj.

Na pitanje koliko je inficiranih zdravstvenih radnika, dr Kovačević je rekao da su obolela “tri ili četiri lekara, isto toliko i medicinskih tehničara, i svi su izolovani”. Dodao je da zaštitna i druga oprema redovno stiže iz RFZO, po ustaljenom ritmu, a na osnovnu iskazanih bolničkih dnevnih ili sedmičnih potreba.

Naglasio je da Opšta bolnica i Dom zdravlja rade zajedno dijagnostiku i lečenje KOVID obolelih, uz napomenu da sigurno polovina lica koja se jave u Trijažni centar ima blagu kliničku sliku i može da se leči u kućnim uslovima.

Kako je naveo najviše njih pripada mlađoj populaciji, dok j starosna dob pacijenata na Infektivmnom odeljenju između 50 i 60 godina.

“Građani treba da se jave u KOVID ambulantu Doma zdravlja uvek kada imaju simptome respiratorne infekcije praćene temperaturom, bolom u grlu, kašljem… ipak, to ne mora da znači da je reč o KOVID infekciji, ali predsatvlja sumnju, posebno ako neko zna da je bio u kontaktu sa već zaraženom osobom.

Najbolje bi bilo da se pacijenti prvo jave telefonom, pa da onda dođu, gužve su velike, a nije prijatno biti napolju po ovako visokim temperaturama iako su obezbeđene natkrivene klupe, a pored toga i mi i Dom zdravlja povećali smo kapacitete za zbrinjavanje inficiranih osoba.

Testova ima dovoljno, a na rezultate analiza uzoraka čeka se dva dana

“Testova imamo dovoljno, a koristimo algoritme propisane od strane Ministarstva zdravlja, odnosno Zavoda u Šapcu. Najpre se uzima anamneza, potom po protokolu prvo se rade serološki testovi, na osnovu analize krvi, a zatim tamo gde treba radi se i tzv. PI-SI-AR test kojima se traže virusne čestice u sluznicama pacijenata”, naveo je dr Kovačević.

Uzorci se uzimaju kod pacijenata koji su iz Trijažnog centra upućeni na Infektivno odeljenje Opšte bolnice, a zatim se uzeti uzorci šalju u Zavod za javno zdravlje u Šapcu (ZZJZ), koji ih prosleđuje u nadležnu laboratoriju. Kako nam je potvrdila Dragana Mitrović, iz Službe za odnose sa javnošću OB, analize od ponedeljka ponovo radi i Institut za veterinu u Šapcu, a na rezultate se čeka dva dana.

U izmenjenim uslovima u OB rade se samo hitne stvari

Usled nastale situacije sa KOVID -19 infekcijom u lozničkoj bolnici sve ambulante, službe i odeljenja rade samo hitne stvari, sva hirurška i internistička stanja će i dalje radi u bolnici, ali deo kapaciteta se preusmerava na rad novog KOVID odeljenja. Zato pomoćnik direktora lozničke bolnice moli građane za razumevanje, posebno one koji su imali zakazane preglede ili kontrole, jer nije moguće svima izaći u susret.

Od prošle nedelje u OB privremeno je obustavila rad i Služba urgentnog prijema, a pacijenti se primaju direktno na odeljenjima.

Autor: Draga Prokopić