NASTAVLJENE PREDIZBORNE AKTIVNOSTI

U skladu sa usvojenim izmenama Zakona o lokalnim izborima i Zakona o izboru narodnih poslanika, osim javnih beležnika, potpise kojim građani podržavaju izborne liste mogu overavati i službenici opštinske, odnosno gradske uprave. Novi rok za predaju izbornih lista do 5. juna u ponoć.

LOZNICA (20. maj 2020) – Republička izborna komisija je 11. maja ozvaničila nastavak predizbornih aktivnosti koje su prekinute uvođenjem vanrednog stanja u Srbiji, a istog dana na sednici Gradske izborne komisije (GIK) u Loznici doneto je Rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji u postupku izbora za odbornike Skupštine grada.

Na istoj sednici GIK je izmenila Odluku o nazivu i izgledu obrazaca za podnošenje izbornih lista kandidata za odbornike lokalnog parlamenta, a izmena se odnosi na novi datum održavanja izbora, s obzirom na to da su lokalni i parlamentarni izbori bili zakazani za 26. april, a za novi datum održavanja izbora određen je 21. jun.

Kako je za naš list rekla predsednica GIK Slađana Bodiroga, u Loznici su od raspisivanja izbora, 4. marta, do prekida predizbornog postupka usled uvođenja vanrednog stanja proglašene četiri izborne liste.

Foto: TV Lotel

Reč je o listama „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ sa svih 59 kandidata za odbornike, zatim „Dr Zoran Nikolić – Bolja Srbija“ sa 20 kandidata, a isti broj kandidata ima i lista „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“. Četvrta proglašena lista je lista „Ivica Dačić Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma“ sa 41 odborničkim kandidatom.

Od kada su nastavljene predizborne aktivnosti do sada, GIK je u Loznici proglasila i petu izbornu listu – listu Grupe građana „Smelo za bolju Loznicu“ sa 40 kandidata.

Kako bi se ubrzao kandidacioni postupak, Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o lokalnim izborima i Zakona o izboru narodnih poslanika.

Tim izmenama omogućeno je da potpise kojim građani podržavaju izborne liste, pored javnog beležnika, mogu overavati i službenici opštinske, odnosno gradske uprave.

–U skladu sa usvojenim izmenama Zakona, potpise kandidacionih odbornika i dalje mogu vršiti javni beležnici, a za overu potpisa otvorene su i mesne kancelarije u Banji Koviljači, Dragincu i Lešnici, dok je na pismeni zahtev stranke, odnosno grupe građana, omogućen i izlazak službenika (overivača) na teren – objasnila je Bodiroga.

Rok za predaju izbornih lista je do 5. juna u ponoć, do kada će trajati i uvid u Jedinstveni birački spisak.

Autor: Danica Pavlović