Foto: TV Lotel

NAUČNO-OBRAZOVNO-KULTURNI CENTAR U TRŠIĆU OMILJENO STECIŠTE MLADIH

Naučno-obrazovno-kulturni centar „Vuk Karadžić“ u Tršiću postao primer dobre prakse. Nakon vanrednog stanja nastavljaju se brojne aktivnosti, od naučnih skupova i radionica do terenske prakse i kolonija.

LOZNICA (11. jun 2020) – Moderan, višenamenski Naučno-obrazovno-kulturni centar „Vuk Karadžić“ u Tršiću za nepune tri godine rada postao je prepoznatljiv kao jedini objekat tog tipa u Srbiji i primer dobre prakse za ostale centre sličnog tipa koji će se graditi u narednom periodu širom zemlje.

Ta ustanova od početka 2020. godine počela je sa realizacijom brojnih aktivnosti koje su prekinute zbog uvođenja vanrednog stanja usled pandemije prouzrokovane virusom korona, ali se smirivanjem epidemiološke situacije rad ustanove postepeno normalizuje i vraća u svoje redovne tokove.

Aleksandra Purić, vršilac dužnosti direktora ove ustanove, rekla je za naš list da je s prvim danima ove godine započeta kampanja upoznavanja sa raznovrsnim sadržajnim i organizacionim mogućnostima te ustanove i da je taj deo godine bio u znaku predstavljanja njenih kapaciteta školskim upravama u Srbiji, što se, kako je ocenila, pokazalo kao veoma korisno jer su imali dobre rezultate i veliki odziv direktora škola i dece za boravak u Tršiću.

Foto: TV Lotel

Purićeva je podsetila da su započeli i obuku direktora osnovnih i srednjih škola za licenciranje, što je prekinuto uvođenjem vanrednog stanja kada je ustanova prestala da radi sa korisnicima, što je prema rečima naše sagovornice prouzrokovalo otkazivanje 10.000 najavljenih i rezervisanih pansiona u okviru edukativnih ekskurzija, studijskih putovanja, nastave u prirodi i stručnih skupova, ali sada nastavljaju rad.

– Naš centar je zauzeo svoje mesto, prepoznatljivi smo i pozicionirani kao primer dobre prakse za otvaranje ostalih centara čije je otvaranje najavljeno na teritoriji Srbije. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević u više navrata je najavio otvaranje 20 novih centara sličnog tipa u sledećih deset godina, tako da smo mi sada model po kojem oni rade – rekla je Purićeva, dodajući da se u ovom centru nastavlja sa planiranim aktivnostima.

– Prvo što ćemo raditi je obuka direktora predškolskih ustanova. To je novo što nismo radili u prethodnom krugu, a nastavićemo i sa obukom direktora osnovnih i srednjih škola u obimu u kojem budemo mogli da izađemo u susret Ministarstvu prosvete. Od 11. jula krećemo sa redovnim programima koje radimo zajedno sa resornim ministarstvom, a odnose se na radionice za studente i srednjoškolce – rekla je naša sagovornica, napominjući da je otvaranje programa predviđeno u periodu od 19. do 21. juna Interkatedarskom konferencijom na kojoj će učestvovati predstavnici katedri iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Oni će, kako je rekla, na skupu razmatrati nove mogućnosti programa koji bi se mogli održavati u Tršiću kako bi što veći deo godine bio popunjen programima obuke za sve uzraste.

– Cilj je da se uključe i viši razredi osnovnih škola, kao i fakulteti na kojima se izučava srbistika, folkloristika, etnologija. Uvek kada se susretnu takvi ljudi ispliva mnoštvo ideja, tada treba iskristalisati šta je ono ka čemu idemo i to je to. Nakon toga, radićemo i tri naše tradicionalne radionice za srednjoškolce: radionicu istorije srpske kulture, jezičke kulture i folkloristički kamp – navela je Purićeva.

Autor: Sanja Dimitrić Nešić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.