Foto: TV Lotel

NEMA OBOLELIH MEĐU KORISNICIMA CENTRA ZA TRAŽIOCE AZILA U BANJI KOVILJAČI

U ovdašnjoj ustanovi republičkog Komesarijata za izbeglice i migracije trenutno boravi 57 tražilaca azila i među njima nema zaraženih virusom korona. Dozvoljen je izlazak samo devet osoba u po tri različita termina uz svu neophodnu primenu higijensko-epidemioloških mera.

LOZNICA (8. avgust 2020) – U Centru za tražioce azila u Banji Koviljači republičkog Komesarijata za izbeglice i migracije trenutno je smešteno 57 lica, među kojima nema zaraženih virusom korona i sve mere naložene od Kriznog štaba i Komesarijata tokom pandemije se sprovode u potpunosti i na najbolji način, potvrđeno je u toj ustanovi za „Loznički nedeljnik“.

– Kapacitet Centra za tražioce azila u Banji Koviljači je 110 mesta od kojih je nešto više od polovine popunjeno. Imamo 57 korisnika, tako da može opuštenije da se radi s obzirom na delokrug dodatnih aktivnosti tokom pandemije uključujući sve higijenske i epidemiološke mere koje se preduzimaju po preporuci Zavoda za javno zdravlje i Instituta za javno zdravlje „Batut“ iz Beograda – rekao je upravnik Centra Robert Lesmajster za „Loznički nedeljnik“.

Foto: TV Lotel

On je naveo da je posla malo više nego inače, ali da se od marta primenjuju neophodne mere kako bi se sprečila zaraza virusom korona i da su se već uhodali.

– Tri puta dnevno se hlornim rastvorom dezinfikuju svi prostori kojima se krećemo i mi zaposleni i tražioci azila, počev od njihovih hodnika, kupatila, toaleta u stambenom delu, preko zajedničkih prostorija koje koriste, trpezarije, TV sale i prostora ispred Centra – naveo je upravnik.

– Stavili smo dezobarijere na ulasku u svaki bitniji deo tamo gde se najviše ljudi kreću, kao i za osoblje kuhinje koje koristi tehnički ulaz, ali i na glavni ulaz – rekao je Lesmajster, koji je naglasio da je sva neophodna tehnička oprema blagovremeno stigla i da se redovno koristi, a istakao je da među tražiocima azila nema zaraženih virusom korona.

– Dobro smo opremljeni, dobili smo beskontaktne toplomere, imamo raspršivače u koje uglavnom stavljamo alkohol, koji se pokazao kao dobro sredstvo, a kada dolazimo u zajednički deo, idemo sa maskama ili kada smo u društvu gostiju, osim kada ostajemo sami u svojim kancelarijama gde ne nosimo maske, ali radne površine često prebrišemo alkoholom – objasnio je naš sagovornik svakodnevnu praksu u Centru za tražioce azila.

– Za sada smo svi dobro. Što se tiče tražilaca azila, nema zaraženih, a ni sumnje na zarazu, kao ni osoba u izolaciji, ni unutar, ni izvan našeg centra, tako da je, što se toga tiče, situacija dobra – ocenio je upravnik.

– Među zaposlenima imamo jednu koleginicu čiji simptomi su ukazivali na mogućnost da je zaražena, ali ona je odmah upućena na bolovanje i nalazi se kod kuće, a uskoro će isteći dve nedelje, pa će morati da se testira. Takođe, i jedan od službenika obezbeđenja je pre mesec dana imao određene simptome, pa je odmah prestao da radi, a kasnije mu je potvrđen virus i on do daljeg neće dolaziti na posao – naglasio je Lesmajster.

– Za vreme vanrednog stanja niko od naših korisnika nije mogao da izađe iz Centra, a po njegovom ukidanju dozvoljeno je da tri grupe po tri osobe izlaze u tri različita termina na 90 minuta, tako da mogu u šetnju, da nešto kupe, promene novac ili nešto slično, ali ukupno najviše devet lica dnevno sme da izađe u Banju Koviljaču –objasnio je upravnik i dodao da ne izdaju dozvole za odlazak u Beograd, kao ni u Loznicu.

– Izuzetak predstavlja rešavanje administrativno-pravnih obaveza koje moraju da završe, recimo kada im se izda radna obaveza, pa da eventualno odu da se prijave u filijalu Nacionalne službe zapošljavanja u Loznicu, uz obavezno nošenje maske, socijalnu distancu, posebno pri čekanju u redovima, odnosno u zatvorenom prostoru – objasnio je upravnik.

– Po povratku u Centar obavezno prolaze istu proceduru: dezobarijera, merenje telesne temperature beskontaktnim toplomerom, nanošenje alkohola na ruke radi dezinfekcije… Lica koja moraju da idu u Beograd to mogu samo ukoliko im je to bukvalno karta u jednom pravcu, bez povratka – zaključio je Lesmajster.

U Centru za tražioce azila u Banji Koviljači sada je jedna četvrtina korisnika iz Burundija, a ostali su sa arapskog govornog područja i za sve njih uz ustaljenu praksu higijene, distance i čestog pranja ruku, Komesarijat je sa partnerima uradio video-klipove na više jezika sa uputstvima kako se nosi maska, peru ruke, kija, kašlje, a date su i druge preporuke i to se emituje za vreme doručka, ručka i večere, kao i tokom boravka u trpezariji u neko drugo vreme.

Autor: Svetlana Ilić