Foto: TV Lotel

NOVI SJAJ MUZEJA JADRA U NOVOJ GODINI

Sredstvima Ministarstva kulture i informisanja preuređuje se Muzej Jadra, čije zdanje predstavlja jedan od najlepših primeraka gradske arhitekture u zapadnoj Srbiji. Projekat obuhvata zamenu stolarije, elektroinstalacija i novu LED rasvetu.

LOZNICA ( 22. januar 2020) – Na prošlogodišnjem konkursu Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu 2019“ grad Loznica je dobio sredstva u iznosu od osam miliona dinara za adaptaciju i opremanje prostora Muzeja Jadra.

Radovi su počeli u prvim danima prošlog meseca, a trajali su tri sedmice i za to vreme je zamenjena sva stolarija i celokupne elektroinstalacije, a objekat je dobio i novu LED rasvetu.

Upravnik Muzeja Jadra Goran Vilić rekao je za „Loznički nedeljnik“ da je reč o veoma složenom poduhvatu na koji se dugo čekalo jer se na Muzeju od 1987. godine, kada je otvoren, nije ništa menjalo.

– Poseban problem činile su elektroinstalacije koje su na početku rada bila znatno manje opterećene, tako da smo strahovali iz bezbednosnih razloga jer nije bilo sigurno raditi u takvim uslovima – ukazao je naš sagovornik.

Foto: TV Lotel

On je naglasio da je nova stolarija urađena je i postavljena u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu. Izrađena je od drveta, kao što je i bila, a njena zamena i postavljanje nove elektroinstalacije trajalo je tri sedmice.

– Naš muzej je dobio i kompletno novu rasvetu koja je sada ugrađena i u prostoru stalne postavke i u izložbenom delu, u kome održavamo povremene tematske izložbe. Poslovi su završeni oko 20. decembra, ali u toku izvođenja radova smo morali da otvorimo sve vitrine u kojima su izloženi eksponati, što nam je bila pogodna prilika da celokupnu postavku malo osvežimo – rekao je Vilić i dodao da je izložba sada obogaćena budući da je dopunjena.

Prema očekivanjima, radovi u Muzeju Jadra uskoro će biti završeni nakon čega će, pored nove stolarije, elektroinstalacija, rasvete i obogaćene postavke, on zasijati novim sjajem.

Muzej Jadra je otvoren 14. septembra 1987. godine u zgradi nekadašnje Stare apoteke prilikom obeležavanja dva veka od rođenja Vuka Stefanovića Karadžića, a taj objekat je Skupština opštine Loznica 1986. godine proglasila kulturnim dobrom, spomenikom kulture, a samo zdanje predstavlja jedan od najlepših primeraka gradske arhitekture u zapadnoj Srbiji.

Muzej Jadra je kompleksnog tipa i sadrži više od 5000 predmeta iz svih oblasti života i rada ljudi ovog kraja, čija postavka obuhvata period od praistorije do 1950. godine, a tom ustanovom upravlja Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici.

Autor: Sanja Dimitrić Nešić