Sa koncerta Dua Ponte u Vukovom domu kulture. Foto: TV Lotel

NOVOGODIŠNJI KONCERT DUA PONTE U LOZNICI

Uoči dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru, Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ organizovao koncert muzičkog sastava „Duo Ponte“. Umetnici predstavili srpsku muziku.

LOZNICA (17. januar 2019) – Veče uoči dočeka Pravoslavne nove godine, loznički Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ organizovao je koncert muzičkog sastava „Duo Ponte“, koji čine vokal Alja Petric iz Maribora i magistar gitare iz Loznice Damjan Stanišić.

Na koncertu je predstavljeno muzičko stvaralaštvo ovih umetnika kao i prošlogodišnji ce-de pod nazivom „Koreni“ sa tradicionalnim srpskim pesmama za koje je aranžmane radio Stanišić.

Koncert u Loznici bio je posvećen srpskoj muzici, izvornim i tradicionalnim pesmama, a kao gosti su nastupili etno-grupa „Kolas“ i crkveni hor „Sabor srpskih svetitelja“ iz Banje Koviljače. Prigodnu prazničnu besedu je na početku programa održao sveštenik Miloš Petrović, dok je veroučitelj Rade Tešić ukazao na značaj muzike u duhovnom svetu.

Koncert posvećen srpskoj muzici, izvornim i tradicionalnim pesmama. Foto: TV Lotel

– Ovi koncerti su za mene jedna posebna vrsta uzbuđenja i odgovornosti, samim tim što se događaju u mom gradu u kojem nisam živeo od 1985. godine. Prošlog septembra vratio sam se iz Slovenije u Loznicu i meni je sve ovo prelepo – rekao je za „Loznički nedeljnik“ o svojim utiscima nakon koncerta Damjan Stanišić, kojeg je publika, zajedno sa koleginicom Aljom Petric, dugim aplauzom pozvala na bis.

– Na ovom koncertu smo predstavili naš album „Koreni“, koji ima direktne veze sa mojim povratkom u Srbiju i u Loznicu. Nastao je ubrzo nakon moje posete Hilandaru, a u programu koji smo izveli učestvovala je i etno-grupa „Kolos“, koja je pevala pesme sa područja Kosova i Metohije i hor „Sabor srpskih svetitelja“, tako da se sve lepo uklopilo – rekao je Stanišić.

Muzički sastav “Duo Ponte” – vokal Alja Petric i magistar gitare Damjan Stanišić. Foto: TV Lotel

– Mi smo izvodili srpske tradicionalne pesme u mom aranžmanu za glas i gitaru, a najzanimljivije je kako to Alja peva, jer ona ne može zvučati kao srpske devojke i upravo taj multikulturalni miks koji je prisutan na našem ce-deu, čiji sadržaj smo predstavili na koncertu, jeste nešto sjajno – ocenio je Stanišić, koji sada radi na još nekoliko muzičkih projekata.

Muzički sastav „Duo Ponte“ neguje jedinstven muzički izraz u interpretaciji muzičkih dela koja čini srpska tradicionalna muzika u savremenom aranžmanu za glas i gitaru.

Alja i Damjan započeli su saradnju kao „Duo Ponte“ 2014. godine nastupajući na brojnim koncertima u Sloveniji i inostranstvu. Alja ove godine završava džez pevanje na Konzervatorijumu u Klagenfurtu, a Damjan je svojim idejama, posebnim pristupom i bogatim znanjem snažno uticao na kvalitet pedagoškog rada i sviranja u Sloveniji, gde je živeo pre povratka u rodnu Loznicu.

Autor: Sanja Dimitrić Nešić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.