Foto: Ilustracija

O PREDSTOJEĆIM RATARSKIM RADOVIMA U PODRINJU: NA PRAGU SETVE SOJE

Agroekološki uslovi za gajenje soje u našem kraju izuzetno povoljni, zahvaljujući pre svega dolinama reke Drine i njenih pritoka, što se odražava na specifičnosti mikroklimata. Setva soje u našim uslovima kreće početkom aprila i traje do maja.

LOZNICA (4. april 2019) – Na području grada Loznice i opština Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik poljoprivrednici su planirali da soju poseju na 2000 hektara, čiji se prosečni prinosi u Podrinju, čak i u sušnim godinama, kreću od 3 do 3,5 tone po hektaru, što je odličan prinos.

– Naša stručna služba, godinama unazad postavlja makro oglede soje na svojim parcelama, a rezultati su uvek među najboljima na teritoriji cele Srbije – rekao je za „Loznički nedeljnik“ stručnjak za ratarstvo iz lozničke Poljoprivredne savetodavne i stručne službe „Poljosavet“ Milenko Đurić.

Foto: TV Lotel

On je dodao da u toj službi, zbog stabilnosti proizvodnje, poljoprivrednike uvek savetuju da poseju dve ili tri sorte različitih grupa zrenja.

Prema njegovim rečima, uobičajeno je da setva soje u našem kraju kreće početkom aprila i traje sve do kraja prve dekade maja, a obično se seje na međuredni razmak od 50 centimetara. Setva se obavlja pneumatskim sejalicama tipa nodet, koje na sebi imaju šest baterija za seme.

– Prilikom setve se mora voditi računa o sklopu biljaka, jer preporučen sklop za pojedine sorte se odnosi na sklop biljaka u žetvi, a deset odsto biljaka koje smo posejali neće iz raznih razloga biti na parceli kada dođe do vršaja – naveo je Đurić.

Na broj biljaka koji ćemo zateći na početku žetve najviše utiče klijavost semena i energija klijanja, podešenost sejalica, ali i uslovi za nicanje, golubovi i druge štetočine, agrotehnočke operacije u vreme vegetacije kao što su kultiviranje i tretiranje od korova.

Kako je Đurić ukazao, poslednjih nekoliko godina je prisutna i setva soje na razmaku od 70 centimetara, a proizvođači se odlučuju za taj potez iz razloga što im u tom slučaju nisu potrebne nove baterije za sejač, samo je potrebno promeniti ploče.

Foto: Ilustracija

– U setvi na razmak od 70 centimetara nema velikih promena na mehanizaciji prilikom drugih operacija, tretiranje od korova i kultiviranja, sve se obavlja kao i za kukuruz, ali i pri ovakvoj setvi na veći razmak treba povesti računa o sklopu biljaka – naglasio je Đurić.

On je precizirao da dubina na koju se soja seje zavisi od zemljišta i da se na hladnim i vlažnim zemljištima i u ranijim rokovima setva obavlja na dubinu od 3 centimetra, a u kasnijim rokovima i na lakšem tlu se seje na 4-5 centimetara.

– Za setvu treba koristiti sortno, deklarisano seme sa visokim procentom klijanja. Ne preporučujemo setvu iz merkantilne proizvodnje od predhodne godine, a posebno napominjemo da je u Srbiji zabranjena setva genetski modifikovane soje i to povlači određene zakonske sankcije – upozorio je Đurić.

Kako je objasnio, glavna preporuka je da za izuzetno loša zemljišta, na kojima se negativni efekti suše mogu više odraziti, proizvođači odaberu najranije sorte kao što su NS Favorit („tri nule“ grupa zrenja), NS Tajfun i Selsemova Panonka („dve nule“ grupa zrenja).

Autor: Jelena Gajić Đokić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.