Foto: TV Lotel

OBELEŽEN DAN GRADA: LOZNICA NA ČVRSTIM TEMELJIMA GRADI BUDUĆNOST

Specijalni izaslanik predsednika Srbije, generalni sekretar u Vladi, Nikola Selaković na svečanom skupu u dvorani Vukovog doma kulture rekao da svako ko se potpiše Vukovom ćirilicom Loznicu može da oseti kao svoj grad i da će u vremenima koja slede Loznica biti jača, razvijenija i bolja. U ime domaćina, prisutnima se obratio gradonačelnik Vidoje Petrović i poručio da su pred Lozničanima novi izazovi i iskušenja, ali da je uveren da grad ostaje u sigurnim rukama najboljih.

LOZNICA (18. jun 2020) – Dan grada Loznice, 16. jun, svečano je obeležen akademijom u dvorani Vukovog doma kulture gde je ocenjeno da su u prethodnim godinama odgovornim i posvećenim radom u našem gradu postavljeni temelji razvoja i da na čvrstim osnovama Loznica krupnim koracima ide napred.

Prisutne je pozdravio specijalni izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, generalni sekretar u Vladi Nikola Selaković koji je preneo pozdrave i čestitke predsednika Vučića i naglasio da predsedniku nisu potrebne reči kojima bi čestitao, već da on čestita delima koja su vidljiva na svakom koraku.

Kako je rekao, bilo je potrebno da prođe vreme nemira u kome smo tražili kompas, a da je došavši u naš grad video da su Lozničani pronašli svoj kompas i putokaz u kom pravcu bi trebalo da radimo.

Foto: TV Lotel

„Dva načela i dve vrednosti, pored svega što krasi dobrog i čestitog čoveka, koje su potrebne za uspeh jesu rad i sloga. Možete mnogo da radite, ali ako niste složni rezultat izostaje. Možete da budete složni, ali ako ništa ne radite neće biti rezultata“, istakao je Selaković.

Uporedio je vodilju i devizu predsednika države, Vlade Srbije, kao i gradonačelnika Petrovića sa mudrim rečima Vuka Stefanovića Karadžića: „Ne brini ti, brajko moj, hoće li narod propasti ili neće, nego radi onoliko koliko si kadar, pa ako svako uradi onoliko koliko je kadar narod nikada propasti neće“.

„Podsećajte se, Lozničani kako je vaš grad izgledao pre deset i petnaest godina i svedite crtu šta ste uradili u poslednjih godinu dana. I svako ko bude radio onoliko koliko je kadar do te crte trebaće da se prođe mnogo popunjenih redova“, rekao je Selaković i dodao da je rad ključ uspeha i velikih rezultata i da što se više bude radilo više će se i želeti.

„Kada obnovite jednu oronulu fasadu niko više neće gledati u nju, već u one koje bi trebalo da se obnove. Tako je u Loznici i u svakom kraju Srbije. Naša su radost i zadovoljstvo što smo napokon prolomili led neuspeha i počeli polako, sve više, iz dana u dan, da nižemo uspehe“, zaključio je Selaković i naglasio da svako ko se potpiše Vukovom ćirilicom Loznicu može da oseti kao svoj grad i da će u narednom periodu Loznica biti jača, razvijenija i bolja.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, na svečanosti je rekao da je duboko uveren da su Lozničani zajedno okrenuti budućnosti i da poštujući tradiciju i negujući svetle događaje naše istorije i naše velikane, imamo šansu da budemo dostojni potomci slavnih predaka.

Foto: TV Lotel

Loznica, kako je istakao, i danas ima vredne, odgovorne i marljive ljude, mlade koji rade na jedinstvenom projektu „Loznica u budućnosti“, mlade koji su postigli zavidan uspeh ne samo na osnovnim, već i na postdiplomskim studijama, a zbog kojih je uveren da će grad u budućnosti biti u sigurnim rukama najboljih.

„Znam dve od mnogo stvari koje ne možemo da biramo, a koje dobijamo po rođenju. Jedno su naši biološki roditelji, a drugo je otadžbina“, istakao je Petrović i naglasio da je ponosan što smo u prethodnim godinama uspeli da zaslužimo podršku države i temelje grada postavimo 2017. godine na važnom sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, njegovim timom, predstavnicima Vlade i predstavnicima susednih opština.

Kako je naveo, predsednik Vučić je Lozničanima obećao jednu fabriku, a doveo je dve i istakao je da danas upravo zahvaljujući najvećoj podršci u istoriji grada od predsednika države i Vlade, Loznica krupnim korakom ide ka vrhu.

„Krenuli smo sa dna lestvice srpskih gradova i opština i iz grupe 10 najnerazvijenijih i 10 devastiranih područja. Danas je Loznica veliko gradilište, danas se ljudi zapošljavaju“, naglasio je čelni čovek grada.

„Za Loznicu i zapadnu Srbiju, ali i čitavu našu zemlju, projekat nacionalnog karaktera biće Projekat „Jadar“, odnosno eksploatacija jedinstvenog minerala jadarita iz kojeg će se dobiti litijum i od te investicije očekujemo mnogo. Ponosni smo i na to što smo pre nekoliko nedelja u našoj Opštoj bolnici dobili u potpunosti obnovljena tri odeljenja (Interno, Grudno i Odeljenje psihijatrije) i što su posle 30 godina nastavljeni radovi na Hirurško-ginekološkom bloku, zahvaljujući čemu će loznička bolnica zaista biti jedna od najsavremenijih u Srbiji.“

Petrović je ukazao da su brojna ulaganja u zdravstvo, obrazovanje, sport i putnu infrastrukturu za Loznicu od nemerljivog značaja, ali da su pred nama i nova iskušenja i izazovi.

Svoje obraćanje završio je zahvalivši se prisutnima u Vukovom domu kulture koji su došli da zajedno proslave praznik našeg grada, ali i onima koji fizički nisu bili prisutni, ali koji su uz Loznicu bili svih proteklih godina.

Svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana grada Loznice u prepunoj dvorani Vukovog doma prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije, predstavnici BIA, Osnovnog i Višeg Suda i Tužilaštva u Loznici i Šapcu, kao i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac i predsednici opština  Mali Zvornik, Krupanj, Osečina, Vladimirci, Bogatić, Lajkovac, Koceljeva, Lopare i Ugljevika i gradonačelnici gradova Bijeljine i Zvornika.

Skup su svojim prisustvom uveličali episkop šabački Lavrentije sa sveštenstvom, kao i predstavnici ovdašnje crkvene opštine, predstavnici kompanija „Rio Tinto“, „Mint“ i „Adient“, kao i Vukove zadužbine, Srpske akademije nauka i umetnosti, Zavoda za javno zdravlje Šabac, loznički privrednici, predstavnici političkih partija, narodni poslanici u Skupštini Republike Srbije, odbornici Skupštine grada i druge zvanice.

Autor: Danica Pavlović