Foto: M. Lukić

OBELEŽENA 105. GODIŠNJICA BITKE NA GUČEVU: LEKCIJA O NEPOKORU

Poštovaoci dela slavnih srpskih junaka položili vence na spomen-kosturnicu na Gučevu. Zamenik gradonačelnika Loznice Radovan Divnić poručio da Gučevska bitka potvrđuje načela da je domovina tamo gde niko od nas ne može ostati ravnodušan na ultimatume, pritiske ili ucene.

LOZNICA (12. septembar 2019) – Polaganjem venaca na spomen-kosturnicu na Gučevu i prigodnim kulturno-umetničkim programom obeležena je 105. godišnjica Gučevske bitke, prve rovovske i minske vojne koja je vođena u prvoj godini Velikog rata. Ovim gestom odata je počast našim slavnim junacima koji su se, iako malobrojniji i tehnički nedovoljno opremljeni, hrabro suočili sa neprijateljskom austrougarskom vojskom.

Vence su položili predstavnici grada Loznice, predstavnici Saveza boraca i lozničke podružnice Udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, predstavnici pokreta ovdašnjeg Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ i pojedinih političkih organizacija.

U ime rukovodstva grada Loznice skupu se obratio zamenik gradonačelnika grada Radovan Divnić, koji je rekao da su Loznica i čitav Jadar uvek bili u prvim redovima na braniku otadžbine.

Citirajući znamenitog istoričara Branimira Ilića koji je zapisao „snažni bedemi se zaljuljaju, ali se nikada ne uruše“, Divnić je istakao da su se u rovovima na planini Gučevo, na nekoliko metara jedni od drugih, nalazili i srpski i austrougarski vojnici, a da su naši preci ostavljali započete poslove i na poziv države stizali u prve redove Drinske divizije.

– Gučevska bitka, poznata i kao „Bitka iznad oblaka“, potvrđuje načela da je domovina tamo gde niko od nas ne može ostati ravnodušan na ultimatume, pritiske ili ucene. Narod odeven u gunj i opanak ovde se na tom iskušenju nije dao zbuniti, jer se sloboda nekada brani oružjem, nekada privredom, nekada znanjem i politikom, ali uvek se brani – naglasio je Divnić.

Foto: TV Lotel

Istakao je da je gučevska epopeja veliki spis srpske sloge i jedinstva i poruka da su naša zemlja i sloboda lekovite i kada su sa ukusom gorčine, te da Lozničani beleg slobode na Gučevu vide kao deo svog poseda i imovine.

– Ne smemo zaboraviti da je pre jednog veka Srbija sa ovog mesta, iz rovova, poslala znak nade svojim građanima i široj javnosti Evrope. Ono što su za vojnike Gučevske bitke bila oružana sredstva nama su danas stečena sloboda, rad, materijalna i duhovna nadgradnja institucija, napredak i razvoj – naglasio je Divnić.

Naveo je da je za našu zemlju važno da, kako to poručuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i dalje vodi proaktivnu politiku međunarodne saradnje, jača vlastitu ekonomiju, podiže ugled u regionu…

Danas su, kako je ocenio, mladi koji se školuju i rade, uzorna javna preduzeća i javni sektor grada uz spoljne investicije jedine poluge za sticanje dohotka i profita kojima se može unaprediti Loznica i Srbija.

– To je nužan i logičan recept da se iz svih podela ujedinimo u radu i dobitku, a ne u carstvu naših i tuđih koji su najopasniji izum za sve koji beže od obaveza i posla – rekao je Divnić.

Ukazao je da se ne može ostvariti napredak dok se ne savlada i ne usvoji svaka lekcija o vrednim delima i nepokoru i zaključio da su pred nama bolji dani ispunjeni novim vrednostima mira, slobode, ljubavi i sloge.

Autor: Danica Pavlović

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.