Uroš Tošković. Foto: publicfigure.me

OTVORENA IZLOŽBA RADOVA UROŠA TOŠKOVIĆA

Dela najboljeg crtača sveta u Loznici! Zahvaljujući privatnoj kolekciji slika beogradskog galeriste Momčila Moše Todorovića, Lozničani su u prilici da do 13. decembra pogledaju dela čuvenog jugoslovenskog, crnogorsko-srpskog slikara Uroša Toškovića.

LOZNICA (6. decembar 2018) – U organizaciji Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ i Internacionalnog studija „Radovan Mića Trnavac“ iz Valjeva, u Galeriji „Mića Popović i Vera Božičković Popović“ otvorena je izložba dela poznatog crnogorskog slikara Uroša Toškovića.

Na izložbi pod nazivom „Crteži, slike i objekat“ prikazano je ukupno 26 Toškovićevih radova stvaranih u različitim tehnikama, nastalih u periodu od 1950. do 2014. godine, iz privatne kolekcije Momčila Moše Todorovića, vlasnika galerije iz Beograda.

O stvaralačkom putu ovog umetnika, kojeg evropski likovni kritičari smatraju najboljim crtačem sveta svih vremena, govorila je istoričarka umetnosti Marina Cvetanović, a izložbu je 28. novembra otvorio magistar slikarstva Drago Simić.

Tim povodom Simić je rekao kako je Uroš Tošković značajan crnogorski slikar koji se družio sa značajnim imenima svetske umetničke scene i popularnim ličnostima poput Belmonda, De Sike i Pope, a radio je sa Pikasom, Dalijem, Joneskom i drugima.

Drago Simić. Foto: TV Lotel

– Pikaso je obožavao Toškovićeve slike. On je čovek kojeg uopšte ne interesuje materijalni svet. Manje je poznat kod nas jer se uglavnom bavio tamnijom stranom ljudske duše – rekao je Simić.

– Toškovićeve slike estetski nisu dekorativne, ali mnogo više govore o psihološkim aspektima čoveka. On je ostao dosledan svom pravcu sve do današnjih dana i živi i stvara potpuno podređen svojoj umetnosti – objasnio je Simić.

– Uroš Tošković i danas u svojoj 86. godini stvara i njegov način života ga odvaja od svega što je konvencionalno. On je tako oduvek živeo, a poslednjih dvadeset godina živeo je na obali Jadranskog mora, u Baru. Tek poslednjih godina dobio je u Podgorici stan od Vlade Republike Crne Gore, gde trenutno živi – navela je Cvetanovićeva.

Marina Cvetanović. Foto: TV Lotel

– Kad se opisuje Uroševa pojava, blago je reći kako je „nekonvencionalan“, zato za njega kažu da je „garavog lica, a čiste duše“. Živeo je sve vreme asketski i tako se i posvećuje slikarstvu, odnosno crtežu, koji mu je najzastupljeniji način izražavanja.

Autor: Sanja Dimitrić Nešić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.