Foto: TV Lotel

POČELA IZGRADNJA AUTO-PUTA I BRZE SAOBRAĆAJNICE RUMA-ŠABAC-LOZNICA

Uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kod Šapca obeležen početak radova na izgradnji auto-puta Ruma-Šabac i brzog puta Šabac-Loznica koje će spajati novi most na reci Savi. Gradnju realizuje azerbejdžanska kompanija „Azvirt“, a rok za završetak radova biće tri i po godine.

LOZNICA (6. decembar 2019) – Izgradnja auto-puta i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica, ukupne dužine 77 kilometara, počela je kod Šapca gde je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će ta saobraćajnica biti izuzetnog kvaliteta, da će radovi biti završeni u roku, te da će to doprineti povezivanju Zapadne Srbije sa Koridorom 10, Vojvodinom i regionom, ali i privlačenju stranih investitora u Srem, Mačvu i Podrinje.

Projekat realizuje azerbejdžanska kompanija „Azvirt“, a podeljen je na tri deonice od kojih će prva biti izgradnja auto-puta Ruma-Šabac dužine 21,14 kilometara, druga most preko reke Save dužine 1327 metara i treća brza saobraćajnica Šabac-Loznica u dužini od 54,58 kilometara, a rok za završetak radova biće tri i po godine.

Foto: TV Lotel

Predsednik Vučić je juče (četvrtak 5. decembar) na obeležavanju početka radova rekao da je nešto ranije tog dana potpisan i komercijalni ugovor za izgradnju Moravskog koridora.

„To govori o tome koliko se Srbija menja, koliko napreduje, koliko smo uspeli sebe da promenimo u prethodnom periodu, da više verujemo u sopstvene mogućnosti, da znamo koliko možemo i koliko smo uspeli da uredimo javne finansije“, naveo je predsednik i istakao da je izuzetno ponosan na Srbiju.

Foto: TV Lotel

Kako je naglasio, pre pet godina državno rukovodstvo je imalo dva puta pred sobom: prvi uobičajeno lak koji se svodio na vladavinu i nezainteresovanost da se uradi nešto za zemlju i ljude koji žive u njoj i drugi kojim u Srbiji niko nije krenuo, a koji je on izabrao.

„Izabrali smo da radimo, teži put za koji je potrebno mnogo znoja, odricanja, truda i ozbiljne, svakodnevne posvećenosti, da se borimo za zemlju kako bi bila uspešnija, a narod zadovoljniji. Da to nismo uradili danas ne bismo stajali ovde“, poručio je Vučić.

Zahvalio se predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu na svemu što čini za zajedništvo i prijateljstvo sa Srbijom i istakao da je kao potpredsednik Vlade Srbije prve probleme rešavao sa azerbejdžanskom kompanijom „Azvirt“.

Ljudima u Sremu, Mačvi, Rumi, Šapcu i Loznici poručio je da će u predviđenom roku imati auto-put i brzu saobraćajnicu vrhunskog kvaliteta koja će ih povezati sa Beogradom i drugim delovima Srbije što će istovremeno značiti i više investitora.

„Doveli smo „Jazaki“ u Šabac, „Mint“ i „Adient“ u Loznicu, pet fabrika u Rumu, ali to nije dovoljno i hoćemo mnogo više. Ova saobraćajnica je ozbiljan dolazak do Podrinja i Rađevine i značiće sat vremena putovanja od Beograda do Drine“, rekao je Vučić.

Obeležavanju početka radova na izgradnji auto-puta i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica prisustvovali su i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, zamenik predsednika kompanije „Azvirt“ Karaman Ahmedov i ambasador Republike Azerbejdžan u Srbiji Eldar Hasanov.

Zamenik predsednika kompanije „Azvirt“ Ahmedov rekao je da će radovi na projektu izgradnje auto-puta i brze saobraćajnice biti arterija regionalne ekonomije koja će poboljšati neophodnu regionalnu integraciju, osigurati bolji život stanovnika regiona i podstaći razvoj privrednog sektora.

Foto: TV Lotel

Pohvalio je Vladu Srbije koja daje značaj izgradnji i infrastrukturi i ocenio da razvoj infrastrukture u svim zemljama igra važnu ulogu za ekonomski rast i stabilnost, a da će kompanija kao i do sada nastaviti da sarađuje sa srpskim partnerima, institucijama i kolegama i završiti sve pomenute radove u roku.

Ambasador Azerbejdžana u Srbiji Eldar Hasanov čestitao je početak radova na izgradnji saobraćajnice i mosta preko Save i istakao da je otvorena realizacija tog projekta, u skladu sa postojećim strateškim partnerstvom između Azerbejdžana i Srbije, jasan primer uspešnog razvoja sveobuhvatne saradnje između te dve zemlje.

Foto: TV Lotel

„Siguran sam da će izgradnja ovog puta uz učešće poznate i iskusne kompanije „Azvirt“ biti završena blagovremeno i sa visokim kvalitetom udovoljavajući svim savremenim standardima. Očevidac sam da su se za poslednjih nekoliko godina realizovani važni i veliki projekti koji koriste srpskom narodu“, istakao je Hasanov.

Izgradnjom nove saobraćajnice biće spojeni Sremski i Mačvanski okrug i rešeni višegodišnji problemi stanovništva, ali i zahtevi privrede tog kraja.

Auto-put će se graditi od Rume do leve obale Save i sela Klenak, dok će sa desne obale Save biti sagrađena brza saobraćajnica, a obe će spajati novi most na Savi.

Procenjena vrednost projekta je 467 miliona evra.

Autor: Danica Pavlović

Opširnije u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.