Foto: TV Lotel

POČEO RAD ZIMSKE SLUŽBE U LOZNICI: EFIKASNO PROTIV SNEGA I LEDA

Zimska služba Komunalnog javnog preduzeća „Naš dom“ potpuno pripremljena za predstojeći period, a raspolaže i potrebnom mehanizacijom. Nabavljene dovoljne količine materijala za održavanje javnih površina u zimskom periodu.

LOZNICA (19. decembar 2019) – Komunalno javno preduzeće (KJP) „Naš dom“ u Loznici, zaduženo za redovno održavanje javnih površina u gradu (trotoara, pešačkih prelaza, parkovskih staza, mostova i slivnika), potpuno je pripremljeno za predstojeći zimski period, a angažovano je u radu kao podizvođač od strane JP „Loznica razvoj“ u periodu od 1. novembra ove do 1. aprila naredne godine, rekli su predstavnici „Našeg doma“ za „Loznički nedeljnik“

– Javno preduzeće (JP) „Loznica razvoj“ donelo je Program zimskog održavanja puteva i javnih površina i u odnosu na kalendar svoga rada Zimska služba zvanično je ove godine startovala nešto ranije, 1. novembra, a biće aktivna do 1. aprila naredne godine – naveo je direktor tog preduzeća Nikola Dragićević.

Foto: TV Lotel

On je istakao da je Zimska služba potpuno spremna za rad, proverena je sva neophodna mehanizacija i nabavljene su dovoljne količine tehničkih sredstava i potrebnog materijala za posipanje lokalnih puteva i ulica, koje u Loznici i Banji Koviljači održavaju u ukupnoj dužini od 230 kilometara.

Osim puteva, u nadležnosti Zimske službe su i javne površine i za te potrebe potpisan je ugovor sa podizvođačem KJP „Naš dom“, koje će svojom mehanizacijom održavati javne površine u gradu.

Foto: TV Lotel

– Kao i prethodnih godina u nadležnosti tog preduzeća je uklanjanje snega i leda sa trotoara, trgova, pešačkih i parkovskih staza, prelaza, mostova preko reke Štire, a vodiće brigu i o redovnom održavanju slivnika kako bi otopljeni sneg i voda brže oticali – naveo je direktor.

– Prioritet u radu Zimske službe je čišćenje prostora u blizini predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, bolnice, Službe hitne pomoći, Gradske uprave Loznice, suda, Policijske stanice, kojima gravitira najveći broj naših sugrađana, pešice i vozilima – naglasio je Dragićević.

Direktor „Našeg doma“ Janko Aleksić rekao je da su potpuno spremni za nastupajući period i snežne padavine i da će se poslovi uz pomoć ljudstva, mehanizacije i neophodnog materijala odvijati prema utvrđenom programu.

– Ako dođe do velikih snežnih padavina, a izvođač radova ne uspe da očisti sve puteve, mi smo spremni da odemo u svaku ulicu sa našim vozilima i da našu osnovnu delatnost, iznošenje i deponovanje komunalnog otpada, obavimo onako kako to građani i očekuju od nas, a pored mehanizacije, u ovom poslu najvažniju ulogu imaju ljudi, počevši od rukovodećeg kadra do onih koji rade na terenu – rekao je Aleksić.

Foto: TV Lotel

Rukovodilac Tehničke službe Ivan Gordanić istakao je da iako nema snega, radnici Zimske službe u jutarnjim satima obilaze mostove, pešačke staze i po potrebi posipaju so kako bi građani mogli nesmetano da se kreću.

Foto: TV Lotel

Kako je rekao, nabavljena je dizalica za skidanje ledenica sa zgrada, škola, ustanova, oko kojih je velika frekvencija ljudi, dece, zatim mašina visoke snage za lakše čišćenje većih količina snega, za čišćenje trotoara. Tu je i traktor za čišćenje poprečnih ulica i duvači snega za manje površine kao što su pešačke staze, a imaju i terenska vozila koja će prevoziti pesak i kalijum-hlorid do mesta gde je potrebno da se posipaju.

Autor: Zoran Živanović

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.