Foto: Ilustracija

PODSTICAJI U PČELARSKOJ PROIZVODNJI: KAKO DO SUBVENCIJA PO KOŠNICI?

Ovogodišnji podsticaji za pčelare iznose 720 dinara po košnici, a za organsko pčelarenje 1000 dinara. Obrazac zahteva se podnosi Upravi za agrarna plaćanja u periodu od 15. aprila do 31. maja.

LOZNICA (11. april 2019) – Ministarstvo poljoprivrede je poslednjih godina pčelarstvo prepoznalo kao granu poljoprivrede koja daje veliki doprinos srpskoj privredi i zato je u 2019. godini za podsticaje u toj oblasti izdvojeno 720 dinara po košnici, odnosno ukupno 590 miliona dinara.

Foto: Ilustracija

Kako je za „Loznički nedeljnik“ rekao stručnjak za agroekonomiju iz lozničkog „Poljosaveta“ Živko Stefanović, da bi se ostvarili podsticaji, potrebno je da pravna, fizička lica ili preduzetnici budu upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, da su prijavljeni vrsta i broj životinja i izvršeno obeležavanje košnica u centralnoj bazi.

Foto: TV Lotel

Prema njegovim rečima, pre podnošenja zahteva potrebno je ovlašćenom obeleživaču izvršiti redovno prijavljivanje stanja u pčelinjaku, a to se vrši dva puta godišnje u periodu od 1. do 31. aprila i od 1. do 31. oktobra.

On je naveo da se na osnovu prijavljenih podataka o broju košnica u centralnoj bazi obračunavaju i isplaćuju podsticaji, a oni se po košnici pčela dodeljuju najmanje za 30, a najviše za 200 registrovanih košnica.

– Prijava je veoma jednostavna, Upravi za agrarna plaćanja podnosi se samo obrazac zahteva za podsticaje po košnici za tekuću godinu, i to u terminu od 15. aprila do 31. maja. Obrazac se šalje na adresu Bulevar Kralja Aleksandra 84, 11050 Beograd – objasnio je Stefanović.

Ove godine pravo na podsticaje imaju i pčelari koji se bave organskom proizvodnjom, i to za najmanje deset košnica. Iznos podsticaja je 40 odsto veći u odnosu na konvencionalno pčelarstvo i on iznosi 1000 dinara po košnici. Maksimalan iznos podsticaja po korisniku je milion dinara.

Autor: Jelena Gajić Đokić