Novogodišnji izgled Ulice Jovana Cvijića. Foto: M. Lukić

POGLEDI I MIŠLJENJA: NOVOGODIŠNJA ČESTITKA

Dragi čitaoci,

Svaka godina ima bar 365 lica. Sigurno je da nije baš svako osmehnuto, mnoga su kisela, razroka, turobna, namrštena i bleda. Zato često od naredne, nove godine očekujemo više uspeha i manje razočaranja, ali smo u tim željama uglavnom skoncentrisani na ono što nemamo. Ako. Prirodno je da čovek nastoji da zahvati što više od života, to stalno nastojanje je individualni pokretač, lični smisao, ali i progres čitavog društva. Međutim, ne treba olako shvatati ni ono što smo već postigli, stekli ili dobili!

Dragana Glišić. Foto: Privatna kolekcija

Koliko je vas ove godine doživelo sreću roditeljstva, svejedno da li prvi, drugi ili, možda, četvrti put? Nije manje čarobno ako ste postali bake i deke, ujaci, tetke i stričevi. Vi ćete ovu godinu pamtiti i spominjati uglavnom jednom rečenicom „Rodila se Milica!“ ili „Rodio se Vuk!“. Ništa lepše nego kad svet postane bogatiji za novi par očiju, nov glas i novo biće. Zato je moja prva novogodišnja želja da sledeća godina donese više malih Lozničana i Lozničanki.

Setite se koliko je vas i vaših najbližih u toku 2018. osvojilo zaokruženo znanje i nove akademske titule! Radovati se sticanju diplome znači nazdraviti budućem doktoru, nastavniku, inženjeru, osmehnuti se društvu koje ima budućnost. Nadam se da će nova godina i godine pred nama doneti afirmaciju pravih vrednosti i stručnih ljudi, ali i da ćemo znanje koristiti onako kao što su ga koristili naši zemljaci Vuk i Cvijić, da njime čuvamo reč i granicu, da ne širimo samo sopstvene vidike nego i horizonte naše zemlje, da se znanjem utisnemo ne samo u lične uspomene, već i u kolektivno sećanje. Nije staromodno i nije prevaziđeno, samo takvo znanje donosi istinsku sreću, a ne prolazne, kratkoveke koristi.

Za doživljaj punoće života potrebno je potvrditi se radom. Velika je stvar ako ste se zaposlili ili dočekali da se deca (možda i unuci!) osamostale i počnu da zarađuju. Razume se nije svaki rad afirmativan, jedno je zarađivati za život, sasvim drugo raditi za egzistenciju i opstanak. Važno je da naseljenija industrijska zona u Loznici obećava veći izbor i najavljuje više mogućnosti. Konačno, dočekali smo da više radnih mesta nije puka želja već izvesnost i realnost.

Ako su vas mimoišle sve ove radosti, to ipak ne znači da niste bili srećni: ljubav i zdravlje, podrška prijatelja, porodična harmonija, dovoljne su katkad i za najširi osmeh, a kad u svetu devalviraju moralne vrednosti, to su najveća bogatstva.

Autor: Dragana Glišić

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.