Oktobar u Loznici: spomenik Jovanu Cvijiću u rodnom gradu. Foto: M. Lukić

PREDSTOJE „DANI JOVANA CVIJIĆA“ U LOZNICI

LOZNICA (11. oktobar 2018) – Predstavljanjem monografije „Geografija Srbije“ u Loznici i međunarodnim naučnim skupom u Tršiću, Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ i lokalna samouprava obeležiće ovogodišnje „Dane Jovana Cvijića“, manifestaciju koja se održava u znak sećanja na znamenitog srpskog naučnika rođenog u našem gradu.

Program ovogodišnje manifestacije počeće sutra, 12. oktobra, u Muzeju Jadra predstavljanjem monografije „Geografija Srbije“ urednika dr Milana Radovanovića, naučnog savetnika i direktora Geografskog instituta „Jovan Cvijić“ Srpske akademije nauka i umetnosti.

O knjizi će govoriti dr Mirko Urošev, naučni saradnik Instituta.

Drugi program „Dana Jovana Cvijića“ biće održan 29. oktobra u Obrazovno-kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću, gde će biti održan međunarodni naučni skup sa temom „Balkansko poluostrvo Jovana Cvijića: Istorijski izvori i savremeni trendovi u društvenoj geografiji“.

Naučni skup posvećen stogodišnjici od objavljivanja Cvijićeve monografije „Balkansko poluostrvo“ na francuskom jeziku u Parizu biće organizovan u saradnji sa Geografskim institutom „Jovan Cvijić“.

Autor: Sanja Dimitrić Nešić